nlc.hu
Tabuk nélkül

Bakteriális hüvelyfertőzés és terhesség

Bakteriális hüvelyfertőzés és terhesség: komoly veszélyeket rejthet

A terhesség alatt a hüvelyflóra megváltozik, és az egészséges egyensúlya könnyen felborulhat, így gyakrabban alakulhat ki bakteriális hüvelyfertőzés.

A terhesség során a hormonális változások következményeként felborulhat a hüvelyflóra egészséges egyensúlya, így könnyen kialakulhat bakteriális vagy akár gombás hüvelyfertőzés is. Ez egyáltalán nem a kismamák hibája. Akik hajlamosak a hüvelyfertőzésekre, esélyes, hogy terhesség alatt sem ússzák meg a betegséget.

Terhesség és bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális fertőzés esetén a hüvelyfolyás színe, állaga és mennyisége is megváltozik: híg, szürkésfehér, kellemetlen szagú lesz. Ez esetben azonnal forduljunk a kezelőorvoshoz, mert az ilyen problémák megfelelő kezelés nélkül kismamáknál vetéléshez vagy idő előtti burokrepedéshez, azaz koraszüléshez vezethetnek, vagy akár alacsony születési súlyt is eredményezhetnek.

Ha tudjuk, hogy hajlamosabbak vagyunk a hüvelyfertőzésekre, fordítsunk figyelmet a megelőzésre a kimondottan erre a célra kifejlesztett készítményekkel.

Terhesség és hüvelyfertőzés

(Fotó: Getty Images)

„Nagyon hajlamos vagyok a bakteriális hüvelyfertőzésre, ami a terhességem alatt sem került el. A jeleket azonnal felismertem: a hüvelyfolyásom bőséges, híg, szürkésfehér és kellemetlen szagú lett. Nagyon szégyelltem és ostoroztam magam, hogy miféle anyuka leszek, ha már most, a pocakomban sem tudom megvédeni a kisbabámat. Természetesen azonnal felkerestem az orvosomat, aki az állapotomnak megfelelő kezelést javasolt. Szerencsére már jobban vagyok, de nem mertem senkinek sem beszélni a problémámról. Azt viszont döbbenten láttam, hogy az interneten, név nélkül mennyi kismama osztja meg történetét, és problémáját a terhesség alatt jelentkező bakteriális hüvelyfertőzésről. Rájöttem, hogy ez nem is az én hibám, inkább a hormonok hatása. Azt is olvastam, hogy minden ötödik terhességnél előfordulhat a probléma. Egészen elképesztő szám” – mondta Szabina.

„A bakteriális vaginózis évente több mint 3 millió nőt érint, az STD (Sexually Transmitted Diseases) ambulanciákon megjelenők körülbelül 60 százalékánál megtalálható”, habár nem tartozik a nemi úton terjedő betegségek közé. „A várandós nők között is ez az egyik legáltalánosabb genitális fertőzés, az esetek kb. 12-22 százalékánál fordul elő (minden 5. várandós nőnél)” – olvasható Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász webbeteg.hu-n megjelent írásában.

Jegyezzük meg! Ne próbáljuk meg otthon kezelni a hüvelyfertőzést, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a terhesség melyik fázisában vagyunk! Nem minden szert lehet minden szakaszban alkalmazni.

Kezeletlen bakteriális hüvelyfertőzés esetében kis arányban ugyan, de az is előfordulhat, hogy a szülés alatt az újszülött is elkapja, ami miatt fehér foltok jelentkeznek a szájában.

Tipp: A várandós szervezet cukortermelése (glikogén) megnő, ez a közeg pedig kedvez a Candida gomba elszaporodásának is. Ebben az esetben a hüvelyfolyás sárgásfehér színűvé válik, állaga pedig túrószerű lesz, amihez csípő érzés társulhat pisiléskor. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk az orvosunkhoz.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top