Egészség

Koronavírus: 16 millió olasz kerül karanténba

Észak-Olaszország vesztegzár alá kerül. New Yorkban rendkívüli állapotot vezettek be a koronavírus miatt.

Az olasz kormányfő döntése értelmében – előreláthatólag április 3-ig – 16 millió olasz kerül karanténba, mivel leállítják a  be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 11 másik észak-olaszországi városban.

Az újabb karanténzónák Emilia-Romagna tartományban Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokat és ezek környékét érinthetik, Marche tartományban Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Asti és Alessandria térségét, Veneto tartományban Velence, Padova, Treviso városát.

 

Az úgynevezett vörös zónákban minimálisra kívánják csökkenteni a közösségi életet, a bevezetni tervezett intézkedésekkel egyebek között betiltják az esküvők, temetések rendezését, a sporteseményeket zárt ajtók mögött rendezik meg, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják az Olaszország többi részén március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat.

Rómában még nincs karantén a koronavírus miatt (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano)

Rómában még nincs karantén a koronavírus miatt (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano)

New Yorkban is rendkívüli állapot

New Yorkban eddig 76 embernél mutatták ki a koronavírust, a kormányzó lépett. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett szombaton az új koronavírussal folytatott küzdelem jegyében.

Újabb helyeken a koronavírus

Eközben újabb országokban jelent meg a koronavírus: az elmúlt 24 órában Kolumbiában, Costa Ricán, Kambodzsában, Máltán, a Maldív-szigeteken és Paraguayban is diagnosztizálták az első eseteket – számoltak be a helyi hatóságok szombaton. Kínán kívül már mintegy 90 országban jelent meg a kórokozó.

A Maldív-szigeteken két embernél mutatták ki az új koronavírust. Az ország hatóságai két szigeten rendeltek el karantént, és további teszteket végeznek a fertőzés terjedését megakadályozandó. A két fertőzött egy olasz turistától kaphatta el a vírust.
    
A Maldív-szigetek hatóságai március 8-tól nem engedik be azokat, akik Olaszországban élnek, átutaztak rajta, vagy bármennyi időt töltöttek az országban az elmúlt 14 napban.
    
Máltán is megjelent a koronavírus: az első beteg egy 12 éves olasz lány, aki családjával a szigetországban él. A lány az elmúlt napokban Olaszországban járt.

Friss híreink a koronavírussal kapcsolatban:

Lefújták a március 15-i megemlékezéseket
Bűncselekmény, ha valaki ellenáll az intézkedéseknek
Pokoli nyárra számítanak Horvátországban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top