Egészség

Tuttifrutti-addikció – Minden ötödik 14-18 éves fiatal energiaital-függő    

Hat év után jöttem le az energiaitalról. Nem volt könnyű, de ma már felvont szemöldökkel nézem a 14 éves gyerekeket, ahogy szürcsölik a villamoson. Talán nem ártana, ha ők is hallanák a kardiológus szavait.

Az elmúlt hat évben rendszeresen fogyasztottam energiaitalt. Cukormenteset ugyan, de mindig volt a hűtőmben legalább öt dobozzal. Reggel ezzel indítottam napot, és délután kettőkor megint legurítottam egyet. Még akkor is megtartottam ezt a szokásomat, amikor életmódot váltottam, egészségesen kezdtem étkezni, és rendszeresen sportolni. Az utolsó hónapokban már délelőtt tízkor is ittam energiaitalt, és eljutottam arra a szintre, hogy egyáltalán nem éreztem a hatását, ugyanolyan álmos voltam, mint előtte.

Amikor egyik reggel percekig morcos voltam azért, mert elfelejtettem venni az édesített italból, rájöttem, hogy valami nagyon nincs rendben, és bizonyosan nem tesz jót a szervezetemnek, hogy ilyet iszom, még ha cukormentes is. Az első két hét maga volt a pokol, úgy éreztem, mintha elvonási tüneteim lennének. Nem hittem, hogy kialakulhat függőség az energiaitaltól, de én azt éreztem. Hiányzott az íze, hiányzott a rituálé, nyűgösebb voltam, nyugtalanabb, néha ingerültebb. A harmadik hét után lett egy kávéfőzőm – 37 évesen életemben először – s szigorúan tartom magam ahhoz, hogy reggelihez egy pohár tejeskávét iszom. Más, koffeintartalmú italt azonban egyáltalán nem fogyasztok már, és délután négyig egészen jól bírom ásítás nélkül. De nem volt könnyű eljutni idáig.

Most semmi bajod, de tudod mi lesz veled 30 év múlva?

41 éves volt az a férfi, akinek haláláról múlt héten számoltunk be. A családapa az éjszakai műszakok előtt ivott meg napi 1 nagyobb doboz energiaitalt, hogy ébren bírja reggelig. Tette ezt hosszú évekig. Egyik este rosszul lett, szívrohama volt, és a kórházban elhunyt. A férfinak korábban nem voltak egészségügyi problémái, legalábbis a családja szerint. A hír alá megannyi meglepő komment érkezett.

„Én napi öt dobozt iszom, semmi bajom.”

„Én napi hármat iszom, eddig nem volt problémám, de úgyis minden káros, szóval mindegy, nem?”

Fiatal vagy idős, mindenkit érint az energiaital hosszú távú, nagy mennyiségű fogyasztásának kockázata. A cukortartalom miatt kialakulhat elhízás, és azoknak sem kellene legyinteniük, akik egyébként egészségesek. „Lehet, hogy most semmilyen betegséget nem észlelnek magukon, és úgy érzik, nem árthatnak nekik a magas koffeintartalmú italok, de 30 év múlva más lesz a helyzet, és ide vezethető vissza a hozzászokás is” – mondja Prof. Dr. Járai Zoltán, a Magyar Kardiológus Társaság főtitkára. Hozzáteszi, hogy idősebb embereknek vagy olyanoknak, akik szívritmuszavarban szenvednek, szigorúan tilos magas koffeintartalmú italt fogyasztaniuk, mivel hatására jelentős állapotromlás léphet fel.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A buliban megszalad

Amikor felszállok a villamosra, szinte mindig látok energiaitalt szürcsölő fiatalokat. Ha egy 16 évesnek ekkora szüksége van a koffeinre, vajon számít, hogy kávét vagy energiaitalt iszik? A lényeg a koffeintartalomban van. 100 gramm kávéban kb. 40 mg koffein van. Érdekesség, hogy az amerikai kávékban magasabb, míg az olasz, erős eszpresszókban alacsonyabb ez a szám. 100 gramm energiaital koffeintartalma azonban akár 85 mg is lehet. Amikor tehát egy fiatal egy buliban megiszik 3 energiaitalt, az olyan, mintha 6 eszpresszót gurítana le néhány óra leforgása alatt. „A hangsúly itt is a mennyiségen van, valamint azon, hogy valaki tartósan fogyasztja-e ezeket az italokat. Ezek ugyanis mind befolyásolják a hozzászokás mértékét és a leszokás nehézségét” – mondja Járai professzor,  kiemelvee azt is, hogy kis mennyiség fogyasztásából, gyorsan lesz sok. „A magyar fiatalok 20 százaléka, vagyis minden ötödik 14-18 éves fiatal, ha buliba megy, akkor nagyobb mennyiségű, legalább 3, 4, vagy 5 doboz energiaitalt iszik. Ennek pedig az akut hatása jelentős, mivel a legtöbb esetben fogyasztanak mellé valamilyen alkoholt vagy tudatmódosító szert (altató, nyugtató, kábítószera szerk.), ennek következtében pedig nagyobb eséllyel léphet fel valamilyen toxikus hatás.

A túladagolás tünetei:

Erős hányinger, hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham is előfordul.

A kórházba került emberek 77 százalék 18 év alatti

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a magas koffeintartalmú italok szapora pulzust okozhatnak, s megnövelhetik az aritmia, vagyis a szívritmuszavar kockázatát. Erre megvan az esélye egy egészséges vagy egy valamilyen betegséggel harcoló embernek is, ha nem ismer mértéket. Magyarországon egyébként halt már meg ember a túlzott energiaital-fogyasztás következtében. Egy 2018-as felmérés szerint azoknak, akik rosszul lettek, 77 százaléka volt 18 év alatti. Arra már az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság egyik vizsgálata figyelmeztet, hogy a koffeinérzékenység egyénileg nagyon eltérő lehet, ezért is könnyű az energiaitalokat túladagolni.

2017-ben egy 26 éves amerikai asszony került kórházba, aki elmondása szerint napi 20 doboz energiaitalt ivott. Ez annyi cukrot jelent, mintha naponta 16 szelet csokit evett volna, és annyi koffeint, mintha 17 eszpresszót ivott volna.  Az asszonynak hosszabb ideig tartott legyőznie a függőségét, mint felgyógyulnia a májkárosodásból.

A toxikus hatás, valamint a szívproblémák miatt, nem lehet félvállról venni az elhízást sem. Beszéljünk hát a cukorról. Bár sokan – ahogy én is – a cukormentes energiaital fogyasztják, de akik ezzel nem törődnek, azoknak nem árt tudniuk, hogy egy adag italban akár 11 kockacukornak megfelelő mennyiség is lehet. Ennek a hosszú távú hatása, a korábban említett elhízás miatt, szintén kiemelkedően káros.  Ezeknek fényében masszívan érthetetlen, hogy miért nem kötötték még korhatárhoz az energiaitalok vásárlását…

Energiaitalokról filter nélkül!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top