Egészség

„Ha tömegessé válnak a megbetegedések, olyanokról is le kell mondanunk, akiket megmenthettünk volna”

Dr. Svéd Tamás aneszteziológus, a Magyar Orvosi Kamara titkára azt mondja, igenis kellene a kijárási tilalom a koronavírus-járvány jelen stádiumában, ha nem akarjuk, hogy még nagyobb legyen a baj.

Jelen helyzetben nincs más választás, mint az őszinteség – mondta Dr. Svéd Tamás aneszteziológus, a Magyar Orvosi Kamara titkára a Medical Online-nak adott interjújában.

Svéd a portálnak elmondta, félti hetvenen felüli édesanyját, akit nehezen sikerült rávennie, hogy most ne praktizáljon háziorvosként. Magát nem félti, úgy gondolja, ötven alatt, egészségesen lábon kihordja majd, csak az bántaná, ha a frontvonalból ez visszatartaná.

„Nagyon nagy részünk oda is fog állni a frontvonalba. Azonban, ha véget ér a járvány, és mindazok, akik végigküzdötték, nem ünnepelt hősként, hanem kizsigerelt kiskatonákként kerülnek ki ebből a csatából, azok, akik korábban is az egészségügy vagy az ország elhagyását fontolgatták, meg is fogják tenni. Nem kevesen” – véli a az orvos.

Svéd szerint ahhoz, hogy elkerüljük, a háziorvosok váljanak a gócponttá, az kellene, hogy a légúti panaszokkal jelentkező betegeknek egy teljesen elkülönített betegutat biztosítanak. „Mindenki máshoz viszont a háziorvosoknak az eddig megszokott módon kell viszonyulnia: a beteget meg kell vizsgálni, és az állapotának megfelelően ellátni vagy továbbküldeni.”

Az orvos úgy véli, a járványtól függetlenül az akut problémákat kezelniük kell a sebészeknek, az urológusoknak, a kardiológusoknak, tehát olyan betegeket, akiknek az ellátás nélkül állapota rosszabbodhat vagy meg is halhatnak. Ez alól a plasztikai műtétek a kivételek. „A járványnak abban a szakaszában, ahol most tartunk, még inkább az a kérdés, hogy a betegek infarktussal, aorta dissectióval vagy tüdőembóliával időben hozzájutnak-e a sürgős segítséghez, avagy a mellkasi panaszaik miatt megilletődött, a fertőzéstől tartó első ellátóik – akár kimaradó vagy felületes vizsgálatot követően – rossz betegutakon indítják el őket, jelentősen rontva ezzel és az ezt kísérő késlekedéssel a gyógyulási esélyeiket.”

Svéd szerint a védőfelszerelés, bár adhat némi nyugalmat a szakorvosoknak, de ők is tudják, hogy ha felveszik a szkafandert, az FFP3 maszkot, a védőszemüveget, az álarcot, két kesztyűt és a gumicsizmát, kicsi az esélye, hogy megfertőződjön, de ilyenkor sem nulla.

Az orvos kiemeli: talán még van esély megfékezni a járványt azzal, hogy mindenkit otthon tartunk, akár hatósági eszközökkel, azaz a kijárási tilalom bevezetésével. Ha ez így halad tovább, akkor rohamosan nőni fog a betegek száma, a magyar egészségügy képtelen lesz ellátni ezeket a fertőzötteket. „Ha tömegessé válnak a COVID-19 megbetegedések, telítődnek a kapacitások, olyan emberekről is kénytelenek leszünk lemondani, akiket a megfelelő ellátó személyzettel és eszközökkel még nagy valószínűséggel megmenthettünk volna.”

Svéd azt mondja, ő most ijesztgetéspárti, mert sokkal nagyobb baj az, ha indokolatlan optimizmussal futunk neki valaminek, ami potenciálisan katasztrófával fenyegethet.

(Kiemelt kép: Kurucz Árpád / Andalou Agency / AFP)

További cikkek a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top