Egészség

Akár 8 méterre is eltüsszenthetünk

A Massachussettsi Műszaki Egyetem számításai szerint a köhögésünk és tüsszentésünk cseppjei akár nyolc méterre is elrepülhetnek.

Lydia Bourouiba, az egyetem vezető professzora évek óta kutatja a köhögés és tüsszentés aerodinamikáját, és tanulmányai szerint az így kibocsátott gázok akár 8,2 méteres távolságra is elérhetnek – számolt be róla az MTI. Az amerikai járványügyi központ közben kétméteres távolság betartását javasolja az emberek között, és a kutató szerint ezt felül kellene vizsgálni.

Charlotte hercegnő 2018-as tüsszentése (Getty Images)

Charlotte hercegnő 2018-as tüsszentése (Getty Images)

A Journal of the American Medical Associatonben közölt tanulmánya arra világít rá, hogy a köhöségből vagy tüsszentésből keletkező cseppfelhő akár 36-110 kilométer/órás sebességet is elérheti, és a felhőt csak részben csökkenti, ha az ember a könyökhajlatába vagy a tenyerébe köhög, tüsszent. Paul Pattinger, a Washingtoni Egyetem fertőzőbetegség-kutatója szerint az igazi kérdés az, hogy mekkora távolságon belül marad a vírus fertőzőképes, ugyanis minél kisebb a csepp, annál kisebb a valószínűsége a fertőzésnek.

nlc.kapcsolódó:

Szándékosan ráköhögött a friss bolti termékekre egy vevő

Órákig életképes maradhat a koronavírus a levegőben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top