Egészség

Müller Cecília válaszolt arra, kockázatos-e fagyizni a járvány idején

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos beszélt a sportolás fontosságáról és az újra kinyitott fagyizókról.

Vasárnap is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, bár ezúttal nem sok újdonság hangzott el. Lakatos Tibor ezredes közölte, hogy a határátkelőkön továbbra is folyik az ellenőrzés, aminek bevezetése óta csaknem 146 ezer embert ellenőriztek. A hazatérő magyarok száma csökken, ezért egyre kevesebb hatósági házi karantént rendelnek el. A kijárási korlátozás betartását is folyamatosan ellenőrzik, amit hétvégén többen szegnek meg.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos vasárnapi hivatalos adatokat, amelyek szerint 1916-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, valamint meghalt újabb 17 krónikus beteg, ezzel 189-re emelkedett az elhunytak száma. Kijelentette, hogy Magyarországon jelenleg még fokozatosan emelkedik a járványgörbe. De nincs oka kétségbe esni annak, akit megfertőz a vírus, mivel változatlanul igaz, hogy az érintettek 80 százaléka nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen.

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

A járvány által érintett szociális intézmények száma nem nőtt, 18 idősotthonban jelent meg a vírus, a fertőzöttek aránya viszont növekszik. A Pesti úti idősotthonban a második tesztelést végzik, talán már hétfőn lesz is eredmény.

Az országos tisztifőorvos azt javasolta a fiataloknak, hogy mostanában se hagyják abba azokat a sportokat, amelyeket korábban űztek, jót tesz a futás, a biciklizés, a nordic walking. De olyan helyre menjenek, ahol nincsenek sokan, ha szembe jön valaki, azt kerüljék ki. Hazatérés után váltsanak ruhát, a sportruházatot pedig mossák ki, és fertőtlenítsék.

Az allergiásoknak Müller Cecília azt tanácsolta, hogy kevesebbszer hagyják el a lakásukat, és mossanak gyakrabban hajat.

Szóba kerültek a fagyizók is, ugyanis a jó idő megérkezésével egyre több nyitott ki. A tisztifőorvos erről azt mondta, hogy a fagylaltozóknak ugyanolyan szabályokat kell betartaniuk, mint eddig is. A fagyizás egyébként nem jelent extra kockázatot, mert az alacsony hőfok nem tesz jót a vírusnak. Viszont oda kell figyelni arra, hogy a készpénz kezelése teljesen elkülönüljön a fagylalt kiszolgálásától, valamint fontos, hogy szalvétával fogják meg a tölcsért, a dolgozók pedig gyakran mossanak kezet.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top