Egészség

Kásler Miklós: A várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek

A Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma magyarázkodik a felszabadított kórházi ágyak számával kapcsolatban.

Az EMMI közleményéből kiderül, hogy a magyar kórházi ágyak kihasználtsága tavaly 66 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy a kórházi ágyak 34 százaléka eleve üresen állt. Arról is írnak, hogy az első magyarországi koronavírus-fertőzés megjelenése után – ahogy világszerte mindenhol – az elektív műtétek központi szabályozása mellett a betegek jelentős része önként lemondott a halasztható beavatkozásokról. Ez március végére további 24 százalékos szabad ágyszám növekedéssel járt. Az EMMI ezzel magyarázza, hogy amikor utasításba adta a kórházaknak, hogy szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát, akkor már az ágyak 58 százaléka országos szinten szabad volt, tehát szerintük csak két százaléknyi szabad ágy biztosítása volt a feladat.

Kásler Miklós az operatív törsz sajtótájékoztatóján szónokol

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

„A várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek a koronavírus-járvány kapcsán, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ellátatlanul” – tette hozzá mindehhez Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kórházigazgatókkal és intézetvezetőkkel folytatott konferenciabeszélgetésen.

Mindeközben akadnak orvosok, akiket mélységesen aggaszt a jelenlegi helyzet: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top