Egészség

Müller Cecília: újraindul az egészségügy, de nem lesz olyan, mint a járvány előtt

Új szakaszához érkezett a koronavírus-járvány elleni védekezés, óvatosan újraindítják a betegellátást. Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója.
Müller Cecília országos tisztifőorvos

Hétfőn is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a mai nappal a védekezés új szakaszába léptünk, ennek megfelelően a Koronavirus.gov.hu hivatalos kormányzati oldalon is új formában, más bontásban teszik közzé a járvánnyal kapcsolatos adatokat. A honlapon mostantól közlik az aktív fertőzöttek számát Budapestre és Pest megyére, valamint vidékre bontva, és hasonló megosztásban érhető el a gyógyultak és az elhunytak száma is.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy ki számít gyógyultnak. Mint mondta, a gyógyultaknak nincs semmilyen klinikai tünetük legalább 3 napja, és van egy negatív tesztjük. Azok is gyógyultak, akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel otthon voltak házi karanténban, és 14 nap elteltével a betegségnek semmilyen tünetét nem mutatják. 

Az országos tisztifőorvos szerint nagyjából stabil az új fertőzöttek száma, nincs kiugró növekedés, egyensúlyi helyzet alakult ki az elhunytak, az új fertőzöttek és a gyógyultak számában. Nagyon óvatosnak és körültekintőnek kell lenni az elkövetkezendő időszakban, és figyelni kell, ha a mától bevezetett intézkedések miatt valamilyen beavatkozásra van szükség.

Jelenleg 1027-en vannak kórházban a koronavírus miatt, 55-en vannak lélegeztetőgépen.

Újraindítják a betegellátást

Óvatos lépésekkel újraindítják a betegellátást, ismét fogadják pácienseket. A változások érintik a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a fogorvosi, a védőnői ellátást, a járóbeteg-szakellátás, az egynapos ellátásokat, rehabilitációs- és transzplantációs eljárásokat valamint a magánellátásokat. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy ezeket az ellátásokat újraindítják, de ez nem jelenti azt, hogy visszaállnak a járvány előtti időszakra.

  • A háziorvosnál csak előre egyeztetett időpontban lehet megjelenni. Egy óra alatt maximum 4 embert lehet ellátni. Ugyanez érvényes a többi alapellátásra is.
  • Ha nem szükséges személyesen megjelenni az orvosnál, akkor intézzük el elektronikus úton, telefonon az ügyünket. Ilyen például igazolások, szociális ellátáshoz szükséges dokumentumok kérése. Az orvos 5 napon belül fog intézkedni.
  • A járóbeteg-ellátásban szintén be kell jelentkezni. A folyamatban lévő, de a járvány miatt leállított kezeléseket – fontosság szerint besorolva – újra megkapják a betegek.

Újságírói kérdések:

Látogatási tilalom továbbra is marad a kórházakban, az apás szülésnél nincs változás. Ha az apa egészséges, és ha a kórházban van lehetőség rá, akkor az intézmény házirendje szerint lehet apás szülés.

Az idősotthonokban továbbra is fennáll a látogatási tilalom, egyelőre nem tudni, mikor lesz ebben enyhítés, hiszen ők továbbra is a legveszélyeztetettebb korcsoportot jelentik.

Mostanáig 30 idősotthonban jelent meg a vírus. A Kamaraerdei úti idősotthonban is megugrott a fertőzöttek száma, 33 gondozott, 9 dolgozó fertőződött meg. Az idősotthonokban eddig összesen 79 ember halt meg a koronavírus miatt.

Üzletben, tömegközlekedési eszközökön kötelező az arc és a száj eltakarása. Futároknak, taxisoknak nem kötelező, de indokolt.

Túl vagyunk-e tetőzésen? A számok biztatóak, stagnál a helyzet, 1 alá csökkent a vírus reprodukciós rátája, de néhány nap adatai alapján nem lehet megjósolni, hogyan alakul a járvány. A következő 2 hétben kell látni, mit mutatnak számok.

Vendéglátó helyeken asztaltársaságonként kell betartani a másfél méteres védőtávolságokat, ezt az üzemeltetőnek kell biztosítania. Arra vonatkozóan nincs korlátozás, hogy kik ülnek egy asztalnál, barátok vagy családtagok.

Müller Cecília a legnehezebb kérdések egyikének nevezte, hogy most már el lehet-e vinni a gyerekeket a nagymamához. Azt javasolta, hogy – akik vidéken élnek – találkozzanak a nagyszülőkkel, de tartsák be a távolságot, ahogy fogalmazott, egyelőre csak „a szemünkkel gyakoroljuk a szeretetünket”.

További hírek a járványügyi korlátozások enyhítéséről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top