Egészség

Lecsap a citokin vihar: miért veszélyesebb a koronavírus az elhízottakra?

A szakértők még óvatosan fogalmaznak, mert egyelőre kevés a kutatási adat, ugyanakkor már most látszik, ha elkapják, a Covid-vírus máshogy hat az elhízottakra. Mégis mi áll a háttérben, miért lehetnek nagyobb veszélyben a túlsúlyos betegek?

Ahogy telik az idő és gyűlnek a tapasztalatok, egyre többet tudunk a koronavírusról. Úgy tűnik, a covidológia nem csak a közbeszédet uralja masszívan lassan hónapok óta, azon belül is újabb és újabb trendeket teremt. Például újabban a brit sajtó egyik kedvenc beszédtémája, hogy milyen összefüggés lehet a koronavírus és az elhízás között. A plusz kilók valóban plusz kockázatot is jelentenek? Ezen a vágányon haladva mi is megkérdeztük a magyar szakértőket, az epidemológust és a belgyógyász diebetológust, hogy ők szakmai oldalról milyen kapcsolatot látnak az elhízás és a koronavírus között, ha igen, mennyivel vannak nagyobb veszélyben azok, akik jó ideje kisebb-nagyobb túlsúllyal küzdenek.

A WHO szerint a fertőző betegségeken túl vannak más járványok is. Az olyan krónikus betegségek, mint a rák, a szív-és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy a COPD tüdőbetegség, ahogy az elhízás is ide tartozik. Vagyis a túlsúly is ugyanúgy világjárvány, mint a Covid-vírus – állítja Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus. A szakember szerint a kettőt valóban összefüggésbe lehet hozni, már vannak erre vonatkozó kórházi adatok például Olaszországból vagy az Egyesült Államokból. „Ezekből világosan látszik, hogy nem maga a Covid-vírus, hanem a súlyos koronavírus fertőzés, ami jóval gyakoribb ez elhízottak körében” – vonja le a következtetést a veszprémi Vanderlich Egészségcentrum vezetője.

Olaszországban, ahol közel 20 százalék a közepesen vagy súlyosan elhízottak aránya, az Egyesült Államokban pedig 40 százalék, a statisztikák szerint mindkét országban a koronavírussal megfertőződött túlsúlyos fiatalok is komolyan veszélyeztetettek voltak/vannak. Mindezt Vokó Zoltán epidemológus is megerősíti, aki hozzáteszi, a koronavírus a túlsúlyosoknál egész pontosan a hospitalizáció kockázatát növeli, vagyis ha az illető megfertőződik, utána kórházba kerül. Illetve ha már ott van, nagyobb eséllyel fog gépi lélegeztetésre szorulni. Ahogy bizonyos szövődménybetegségek, például a tüdőgyulladás és más egészségügyi problémák is előbb alakulnak ki egy koronavírusos túlsúlyos betegnél.

A koronavírus veszélyesebb a túlsúlyos betegekre

A Boden-tó partján álló női szobor – Fotó: Pixabay

Citokin szellőből citokin vihar

A kórházi kimutatásokból az is látszik, hogy a kórházakba került súlyos koronavírusos betegek többsége, mintegy 70 százaléka volt elhízott. A lélegeztető gépre kerülésben pedig hét és félszeres volt a különbség a túlsúlyos betegek javára. Az utóbbi arány azokra vonatkozik, akiknek 25-ös a BMI-je, ami nem túl magas, miután már egy kb. 170 centi magas, 90 kilós ember BMI-je is 30-31 körül van – idézi Vándorfi Győző az adatokat. Miközben minél több ideje túlsúlyos valaki, annál esélyesebb, hogy nem fertőző krónikus betegség fordul elő nála. Az pedig egy ideje közismert, hogy a Covid fertőzés kapcsán ők, a daganatos, a szív-és érrendszeri problémákkal, diabétesszel küzdő betegek a legveszélyeztetettebbek.

A belgyógyász szerint ez nem véletlen, mert maga a vírus minden sejtben, igy az immunrendszerben is okozhat messze ható változásokat. Leginkább azért, mert az elhízás miatt kialakuló szív-érrendszeri betegségek hátterében egy immun vezérelt krónikus gyulladás áll. „Ahogy ellenség kerül a szervezetbe, az immunrendszer falósejtjei egyből ráugranak. Ugyanakkor vannak olyan sejtek is, amelyek ilyenkor fehérje természetű anyagokat, kvázi mérgeket bocsátanak ki. Krónikus elhízás során ez a folyamat megállás nélkül zajlik” – magyarázza a belgyógyász, a túlsúly például így károsítja az ereket.

Ha eleve fennáll ez a krónikus gyulladás, sokszor nem csak Covid-fertőzés okozza a halált, hanem az, hogy az immunrendszer fehérje természetű anyagai, az ún. citokinek hirtelen nagy mennyiségben termelődnek – tudtuk meg a szakértőtől, mit is értünk a mostanában szintén sokat emlegetett ún. citokin vihar alatt. A belgyógyász-diabetológus azt is elmondta, amennyiben kialakul, rendkívül nehéz befolyásolni, miközben a citokin vihar szinte az összes szervezt érinti, és nagymértékben mértékben károsítja. Például akár le is állhat a fertőzött beteg veséje. „Az elhízás és az általa okozott krónikus betegségek, beleértve a daganatokat is, a citokin szellő, de ha erre jön a koronavírus, az már a citokin vihar” – állítja Vándorfi Győző.

Ne essünk áldozathibáztatás hibájába!

Akkor se hibáztassuk az elhízott Covid-fertőzötteket, ha gyakori körükben a túlsúly és a magas vérnyomás, illetve a cukorbetegség kombináció, és már most látszik, ha ők elkapják a koronavírust, a betegség lefolyása jóval kedvezőtlenebb lesz – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem epidemológusa. Vokó Zoltán kiemeli, az áldozathibáztatás helyett inkább arra kell figyelni, hogy a túlsúllyal küzdő krónikus betegek fokozottan tartsák be a járvánnyal szembeni óvintézkedéseket, különösen, ha idősek. Pláne azok után, hogy hiába van a történetben bőven egyéni felelősség, sosem szerencsés csak magát a személyt felelőssé tenni az elhízásért, ami ennél egy jóval bonyolultabb, több tényezős folyamat.

Így vedd fel a küzdelmet a túlsúly ellen: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top