Egészség

Így terjed a koronavírus a buszon, villamoson

Látványos szimuláció mutatja meg, hogy fertőzzük meg a környezetünket pusztán azzal, hogy beszélgetünk.
koronavírus teszt

Az elmúlt néhány hónapban meglehetősen gyakran lehetett hallani arról, hogy az új típusú koronavírus ellen az egyik leghatékonyabb védekezési módszer, ha megfelelő távolságot tartunk az embertársainktól. Ez azt jelenti, hogy az utcán legalább másfél méterre vagyunk egymástól, zárt térben pedig még ennél is messzebb.

A tömegközlekedés a világon szinte mindenhol azok közé a helyszínek közé tartozik, ahol ennek a biztonsági távolságnak a megtartása finoman szólva is nehézségekbe ütközik, épp ezért különösen oda kell figyelni a védekezés más módjaira. Hogy felhívják a figyelmet a nagyon is valós veszélyekre, az Oregoni Egyetem tudósai látványos szimulációt készítettek a vírus terjedéséről zárt térben.

A videón jól látni, hogy az egyszerű beszélgetés is segíti a koronavírus terjedést, igaz, messze nem annyira, mint a tüsszentés, ami nagyjából 7 méterre juttatja el a vírust tartalmazó nyálcseppeket. A beszéd ráadásul nem is az egyetlen módja annak, hogy megfertőzzük a közelünkben utazókat: a nyálcseppek más felszínre is átkerülhetnek, így egyetlen ember akaratán kívül rengeteg másiknak adhatja át a fertőzést.

A szakemberek szerint éppen ezért továbbra sem szabad elfelejteni a rendszeres és alapos kézmosást, és a védőmaszk viselését.

Még több friss hír a koronavírusról az nlc.hu-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top