nlc.hu
Egészség
WHO: Ha nincs meg a kellő távolság, viselj maszkot a koronavírus ellen

WHO: Ha nincs meg a kellő távolság, viselj maszkot a koronavírus ellen

Az Egészségügyi Világszervezet új ajánlásokat fogalmazott meg a koronavírussal és a szájmaszkkal kapcsolatban.

Módosította a szájmaszkviselésre vonatkozó ajánlását az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mely szerint a védőeszközök használatát különösen olyan helyeken javasolja, ahol magas a koronavírus-fertőzöttek száma, illetve nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása.

A szájmaszk nem minden, de sokat segíthet (Illusztráció: Pexels.com)

A szájmaszk nem minden, de sokat segíthet (Illusztráció: Pexels.com)

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az utóbbival kapcsolatban példaként a tömegközlekedési eszközöket, üzleteket, illetve egyéb beltéri forgalmas helyeket említette.
    
A hatvanévesnél idősebbeknek és az alapbetegségekben szenvedőknek különösen javasolják orvosi szájmaszk viselését az olyan nyilvános helyeken, ahol fennáll a fertőzés veszélye.
    
A WHO ajánlása emellett a szövetből készült, nem orvosi maszkokkal kapcsolatban is tartalmaz rendelkezéseket. Ezeknek legalább három – különböző anyagból álló – rétegből kell készülniük.
    
Gebrejeszusz ugyanakkor figyelmeztetett, hogy önmagukban a maszkok nem védenek a fertőzéstől, és nem helyettesíthetik a távolságtartást, illetve a rendszeres kézmosást. „A maszkok önmagukban nem tudnak megvédeni a Covid-19-fertőzéstol” – hangsúlyozta.
    
A WHO főigazgatója kiemelte, hogy a fertőzötteket

továbbra is következetesen el kell különíteni, a kapcsolatokat fel kell tárni, a fertőzésgyanús személyeket pedig tesztelni kell.

„Minden ország számára ez a legjobb védekezés a Covid-19 ellen” – tette hozzá.
    
Világszerte eddig mintegy 6,6 millió ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, akik közül 390 ezren hunytak el a kórban. A WHO legutóbbi, áprilisi ajánlásában még nem javasolta a szájmaszkok tömeges viselését.

nlc.szájmaszk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top