Egészség

Óriási felfedezésben vett részt a Semmelweis Egyetem: visszanyerhető a látás a kígyók segítségével

A Science-ben közzétett kutatásban vett részt a magyar egyetem.
Óriási felfedezésben vett részt a Semmelweis Egyetem: visszanyerhető a látás a kígyók segítségével

A Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Retina Laboratóriumában dr. Szabó Arnold vezetésével kifejlesztettek egy világviszonylatban is egyedülálló szövettenyésztési eljárást, mellyel a szervdonációból visszamaradó retina szövet akár 14 héten át is életben tartható rendívül jó szövettani megtartottság mellett – írja a Semmelweis Egyetem honlapján.

A retina életben tartása azért fontos, mert így sikerült hozzájárulni egy olyan kísérlethez, amelyben azt vizsgálták, hogy a kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában, a mechanizmus felhasználásával akár a látás is visszanyerhető.

Dr. Roska Botond neurobiológus és munkatársai felfedezték, hogy vírusok segítségével be lehet juttatni a degenerált retinába olyan csatornákat, amelyek érzékelik a fényt, ezzel pedig a vak retinát ismét látóvá lehet tenni. Ezt nem tudták emberi szövetben tesztelni, mostanáig.

A most „Restoring vision using tunable near-infrared sensors” címmel publikált, úttörő megoldás egyik fő előnye, hogy a még fejlesztés alatt álló optogenetikai eljárásokkal szemben részlegesen megtartott látás esetén (így például időskori makula degenerációnál is) alkalmazható lehet.

Roska Botond, a Bázeli Egyetem professzora, a bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet alapítója, a Semmelweis Egyetem vendégprofesszora, a Semmelweis Budapest Award tavalyi díjazottja.

(via)

(Kiemelt kép: Pixabay)

További felfedezésekről itt olvashattok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top