Egészség

Koronavírus a szennyvízben: nagy változás történt Budapesten

Majdnem egy nagyságrenddel kevesebb koronavírus-örökítőanyag volt a fővárosi szennyvízben, mint korábban.
szennyvíz

Az elmúlt hetekben újabb mintákat vettek három budapesti szennyvíztelepen, és kiderült, hogy a szennyvízben mért koronavírus (genomkópia) száma jelentősen csökkent a fővárosban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A mérések arról tanúskodtak, hogy Budapesten a szennyvízben majdnem egy nagyságrenddel kevesebb vírus-nukleinsav volt, mint az előtte vett mintákban.

A Budapesten végzett mérési eredmények csökkenő tendenciát mutatnak, ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható. Jelezték: mivel a főváros szinte teljes területének szennyvize a három vizsgált szennyvíztelepre érkezik, az eredmények reprezentatívak.

Fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, viszont maga az örökítőanyag igen. Ezeknek a vizsgálatoknak azért van jelentőségük, mert az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhetnek.

(MTI)

További érdekes módszerek, amelyekkel kimutatható a koronavírus:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top