Aktuális

Lábfejünk jelezheti leghamarabb a koronavírus-fertőzést

Spanyol kutatók vizsgálják, hogy a sajátos tünet megbízhatóan mutatja-e a Covid-19 jelenlétét a szervezetben.

A koronavírus-fertőzés korai azonosítása nem könnyű, mert a Covid-19 fő tünetei – a heves köhögés és a magas láz – könnyen összetéveszthetők az influenzával vagy akár egy sima megfázással is, ráadásul sok a tünetmentes hordozó és azok is, akik viszonylag enyhe tünetekkel, „lábon”hordják ki a fertőzést.

Spanyol kutatók azonban felfigyeltek egy lehetséges korai jelre: a lábfejen lilás foltok, apró sebek jelennek meg, amelyek aztán nyom nélkül elmúlnak – írja a Daily Star. A szakemberek több, igazolt koronavírusos fertőzöttnél is találkoztak a jelenséggel.

„A lila sebek nagyon hasonlóak a bárányhimlőhöz vagy a fagyási sérülésekhez – írta közleményében a Spanyol Lábgyógyászok Tanácsa. – Ezek jellemzően a lábujjakon jelennek meg és nyom nélkül gyógyulnak.”

A lábunkon tűnhet fel a koronavírus első tüntete

A hasonló lila foltok a koronavírus jelenlétét jelezhetik (Fotó: Consejo General de Colegios Oficiales de Podólogos)

A kutatók szerint a foltok nagyobb eséllyel jelennek meg a fiatalabb, gyerek vagy kamaszkorú fertőzöttek lábán, de felnőtteknél is megfigyelték a megjelenésüket. A jelenséggel nem csak Spanyolországban, de Olaszországban és Franciaországban is találkoztak az orvosok.

Bár a kutatók szerint a foltok megjelenése korai jele lehet a fertőzésnek, hangsúlyozták, hogy egyelőre még nincs kellő mennyiségű tudományos bizonyíték, hogy hivatalosan is a Covid-19 tünetének tekintsék a jelenséget.

További híreink a  koronavírussal kapcsolatban:

lábunk jelezheti a koronavírus fertőzést

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top