Aktuális

Müller Cecília: senkit nem küldhetnek haza a kórházból úgy, hogy egészségkárosodást szenvedjen

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos megértést kért azoktól a családoktól, amelyeknek hazaküldik a hozzátartozóit a kórházakból.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy két szállítmánnyal 10 millió sebészi szájmaszk, 24.600 izolációs köpeny és 900 liter fertőtlenítő érkezett az országba. Közölte azt is, hogy csütörtökön 11 iráni utazik haza, nyolcan önként, hármat pedig kitoloncolnak. Április 23-án további három ember hagyja el az országot, ők azok, akik a hatóságok szerint agresszívan viselkedtek a karanténban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy zajlik az idősotthonok vizsgálata. Az országban 1035 ilyen intézményt tartanak nyilván, ezek mérete nagyon eltérő, a 10-20-tól egészen több száz lakó befogadására képes intézmények is vannak. Az ellenőrzést a legnagyobbakkal kezdik, mert ott a legnagyobb a fertőzés továbbadásának a kockázata. Megjegyezte, hogy több helyen felütötte a fejét a koronavírus az idősotthonokban, nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

A kórházban továbbra is zajlik a felkészülés, hogy a szükséges ágyszám, kapacitás, lélegeztetőgép meglegyen, hogy kezelni tudják a nagy számú megbetegedéseket. Szerinte a fertőzésszám fokozatos emelkedése arról tanúskodik, hogy betartjuk a korlátozásokat, és továbbra is lapos marad a járványgörbe. De azt sosem lehet tudni, mikor fordul elő egyszerre nagy számú megbetegedés.

Ezért kell biztosítani a szükséges kórházi kapacitást, és az országos tisztifőorvos arra kérte az intézményvezetőket, hogy tartsák be a miniszter által kiadott ütemtervet, hogy amikor szükség lesz rá, legyen hely a betegeknek, ne a folyosón és csarnokokban ápolják őket, minden koronavírusos beteget el tudjanak látni. 

Müller Cecília megértést kért azoktól, akiknek a hozzátartozóit most haza kell küldeni. Orvosszakmai alapon döntenek erről, kijelentette:

senki nem kerülhet úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodásnak nézne elébe.

Hozzátette, összefogásra van szükség, hogy a család megoldja a hazabocsátott beteg ápolását, ebben segíthet az otthoni szakápolás és szociális ápolás.

Az újságírói kérdésekre ezeket válaszolta Müller Cecília:

  • Minden korosztályból vannak olyan betegek, akik kigyógyultak a koronavírusból.
  • Társasházakban takarítsanak és fertőtlenítsenek gyakrabban. Fontos a kilincsek, liftgombok, postaládák fertőtlenítése, padlóra a legjobb a hipó.
  • A halálozási arányokat tekintve Magyarország az alsó harmadban foglal helyet nemzetközi összehasonlításban, nem lépjük túl az átlagot.
  • Aki kórházba kerül, ugyanolyan személyes tárgyakat, holmikat vihet magával, mint más kórházi tartózkodás idején.
  • Sima cérnakesztyű a nagy szennyeződésektől védi a kezet, nem ugyanolyan, mint az orvosi kesztyű. De ha rosszul viseljük, sokáig van rajtunk, vagy nem mosunk kezet, egyik sem ér sokat. A cérnakesztyűt mossuk ki legalább 60 fokon.
  • Életmentő, sürgős műtétek nem maradhatnak el, minden olyan beavatkozást el kell végezni, aminek elmaradása egészségkárosodást okozhat. Ha mégis előfordul ilyen, azt be kell jelenteni.
  • Nincs vérhiány, a vérellátás folyamatos.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy inkább a fiatalok ellen kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozások megszegése miatt. Elmondta azt is, hogy a polgármesterek jogszerűen meghatározhatják, mikor léphetnek be a piacokra a 65 éven felülieknek.

További hírek a koronavírusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top