Aktuális

Operatív Törzs: maradnak a családtámogatások, egyik sem fog csökkenni

Ezt Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár mondta el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján kivételesen először Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszélt arról, hogy a korlátozó intézkedések és a vírushelyzet most hatalmas nyomást gyakorol a családokra, a közeledő húsvét miatt is. Ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy intézkedéseikkel a lakosság dolgát amiben lehet, könnyítsék.

Öt pontban foglalta össze az államtitkár a legfontosabb intézkedéseket, ezek többségéről mi is részletesen írtunk kedden:

  1. Családtámogatások védelme – mindegyik ugyanúgy megmarad, ahogyan eddig, nem vesz el belőlük a kormány semmit. Novák Katalin szerint a házasságkötések száma négy évtizede nem látott csúcson van, és a születések száma is növekszik. Azt szeretnék, ha a járvány sem tudná megtörni ezt a folyamatot.
  2. Munka segély helyett – kiemelt cél a munkahelyek megőrzése, ezért 26 munkakörben vezettek be járulékkedvezményt, ami átlagosan 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet az érintetteknek.
  3. A veszélyhelyzet átvészelését segítik hitelmoratóriumokkal év végéig, igaz ez a jelzáloghitelekre és például a babaváró hitel törlesztésére is. Bevezették a tartósan beteg gyermekek otthongondozási díját, amit most online is lehet igényelni, illetve elbírálni. Azon dolgoznak, hogy minél több támogatás igénylését egyszerűbben, online lehessen intézni.
  4. Fiatalok támogatása – moratórium van most a diákhitel-törlesztésre is és új, félmillió forintos, szabad felhasználású, új diákhitelt is bevezettek az egyetemisták számára. És beszélt az államtitkár a nyelvvizsga-kötelezettség eltörléséről is azok esetében, akiknek csak a nyelvtudás hiánya miatt lógott eddig a levegőben a diplomája.
  5. Idősek segítése – egyszerűbb receptkiváltással, egyszerűbb ügyintézésekkel, és a 65 év felettieknek létrehozott vásárlási idősávval is a szépkorúakat szeretnék fokozottan védeni. És a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetése is az idősek támogatásáról szól.

Végül békét, türelmet, fegyelmezettséget kívánt az államtitkár a szokatlan húsvéthoz a családoknak, és kérte, aki teheti, továbbra is maradjon otthon.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak az idősotthonok

Minden eddiginél több, összesen 11 halálos áldozatot követelt itthon a koronavírus az elmúlt 24 órában, köztük van egy 49 éves férfi is, aki más betegsége miatt szintén erősen veszélyeztetett volt – ezt már Müller Cecília országos tisztifőorvos mondta el az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az igazolt fertőzöttek most 895-en vannak, összesen 58-an haltak meg, de jó hír, hogy 94-en meggyógyultak mostanáig.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a Pesti úti idősotthonban négyre emelkedett az elhunytak száma. Ez egy nagy létszámú, zárt közösség, ahol könnyedén terjed a vírus. Itt folyamatos ellenőrzés zajlik. A lakók több mint felét szűrték már, a teljes gondozotti és dolgozói kört le fogják tesztelni. 

Koronavírus-minta az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Koronavírus-minta az ország legnagyobb, kifejezetten virológiai diagnosztikával foglalkozó laboratóriumában, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Minden hatósági intézkedés, a felvételi zárlat, a látogatási tilalom húsvétkor is érvényben van az idősotthonokban, és az intézményeket sem hagyhatják el az idősek. Az egészségügyi ellátásra az idősotthonokban kiemelten fognak fókuszálni a jövőben, és rendszeres ellenőrzések lesznek az intézményekben – mondta Müller Cecília.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív törzs műveleti központjának munkatársa beszámolt arról, hogy kedden is öt teherszállító gép érkezett védőeszközökkel Budapestre. Sajnos továbbra is emelkedik a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályszegések száma, ami rendőri intézkedést kíván. Hatósági házi karanténban most 15 401-en vannak, itt is emelkednek a magatartási szabályszegések. Az alezredes nyomatékosan kért mindenkit, hogy tartsa be az elrendelt korlátozásokat.

Beszélt arról is: négy embert fogtak el kedden csalás miatt a rendőrök, akik csaknem 23 millió forintot vettek át megrendelőktől arra, hogy kézfertőtlenítő készítésére fordítsák, aztán olcsó, silány minőségű alapanyagokból készítettek egy keveréket nekik.

Friss hírek a koronavírussal kapcsolatban az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top