Aktuális

Nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomát, 70 százalékig átvállalja a bérköltségeket az állam

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette a kormány nagyszabású gazdaságvédelmi akciótervének részleteit, amely azt a célt szolgálja, hogy a koronavírus válság alatt is segítsék a magyar családokat, és minél kevesebben veszítsék el itthon a munkájukat.

A koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére a módosított költségvetés mellett rendkívüli gazdaságvédelmi akciótervet készített a kormány. Ennek főbb elemeiről nagy vonalakban hétfő délben beszélt Orbán Viktor miniszterelnök. Ekkor többek között elhangzott, hogy az általa visszaépített 13. havi nyugdíjnak nevezett program részeként a jövő évtől 2024-ben is februárban egy-egy heti plusz nyugdíjat kapnak az arra jogosultak.

Ezt követően hétfőn a Magyar Közlönyben meg is jelentek az új költségvetés és az átcsoportosítás pontos számai. Következő lépésként az Operatív Törzs mára szokásos, a közmédián keresztül közvetített sajtótájékoztatóján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit. Ezek közül kiemeljük a legfontosabbakat, azokat, amelyek a legtöbbeket érintik a gyakorlatban.

Ami eddig, az elmúlt hetekben történt, hogy a kormány segítséget adjon a vállalkozóknak a koronavírus vészhelyzet idején: 

Íme a friss bejelentések:

  1. Erről hétfőn már Orbán Viktor is beszélt: az állam 3 hónapra átvállalja a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ám csak abban az esetben, ha rövidített munkaidőben dolgoznak az alkalmazottak, és nem otthon vannak. Az újdonság, ami most kiderült, hogy az állam a bérköltségek 70%-át vállalja át negyed évre. Figyelem! Itt egyáltalán nem arról van szó, ha például 6 órában dolgozunk a cégnél, a fizetésünk 70%-a az államtól fog érkezni mostantól 3 hónapig. A kormány a munkabérünkre rakodó közterhek 70%-át fogja egész pontosan ideiglenesen átvállalni, a különböző adókat és járulékokat, stb. 
  2. A kutatás-fejlesztésben dolgozók is hasonló támogatást kapnak, ők 40%-ban. Itt a miniszter gondolt elsősorban a szabadúszó matematikusokra, közgazdászokra és mérnökökre, stb. akiknél szerinte nincs értelme részmunkaidőről beszélni.
  3. A szociális hozzájárulási adót (vagy ismertebb nevén szochót) 2%-kal csökkentik július 1-től.
  4. Akik most a válság miatt fizetés nélküli szabadságra kényszerültek: nem szűnik meg, ugyanúgy él a társadalombiztosításuk a vészhelyzet végéig, ezt külön nem kell befizetniük. Ha betegek lesznek, ugyanúgy térítésmentesen ellátják őket az állami egészségügyi intézményekben. (A betegszabadságról szóló dokumentumokat is be lehet már nyújtani elektronikusan.)
  5. Ha valaki most tartósan munka nélkül marad, részt vehet az állam nagyszabású digitális átképzési programjában, amelyet Palkovics László összefoglaló jelleggel „informatikus képzésnek” nevezett. Itt elsősorban olyan digitális tanfolyamokra kell gondolni, amelyeket otthonról lehet elvégezni. Ezek tandíjának 95%-át az állam állja. A miniszter szerint amúgy is jellemző volt, és okozott problémákat a programozók hiánya az országban: ez most legalább megoldódik.
  6. Mostantól a munkanélküli felnőttek is kaphatnak 0%-os kamatozású diákhitelt, amennyiben szeretnék átképezni magukat. A „szenior diákhitelt” ugyanúgy a Diákhitel Központtól lehet majd igényelni.
  7. Az egyetemisták, főiskolások, akik a válság miatt most nem tudják végigcsinálni a szakmai gyakorlatukat, elveszítették a munkájukat, mostantól az eddigiek mellett egy új diákhitel konstrukcióval is élhetnek. Az egyetemi hallgatók most egyszeri 500 ezer forintos, 0%-os hitelt kaphatnak.
  8. A közel 75 ezer hallgató esetében, akik eddig a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták megszerezni a diplomájukat, most eltekintenek a nyelvvizsgára vonatkozó követelménytől. Vagyis ők átvehetik a diplomájukat nyelvvizsga nélkül is. Ez a könnyítés az idén diplomázókra is vonatkozik. 
  9. Az adósok is élhetnek további könnyítésekkel: kitolják a beszámolók szükségességét szeptember végéig, bevezetik az automatikus visszafizetés lehetőséget. Az adózói minősítéseket sem veszik olyan szigorúan a vészhelyzet végéig, nehogy emiatt érjen hátrány bárkit is. 
  10. Ahogy erről már Orbán Viktor is beszélt, a most különösen bajba került ágazatokat külön forrásokkal támogatja az állam. Köztük a turizmust, a vendéglátást, a kreatív ipart, az építőipart, a logisztikát, az élelmiszeripart, stb. Ezen belül a turizmus még 600 milliárd egyéni támogatást kap. Ez az iparág adja a magyar GDP 8%-át, és összesen 200 ezer ember dolgozik benne itthon. Az idegenforgalmi adó felfüggesztését meghosszabbítják az év végéig. A hazai vengdéglátóipari egységek felújítási támogatást kapnak és még egy sor másfajta segítséget. 
  11. A nyugdíjakról lényegében új információ nem derült ki, Palkovics László a miniszterelnök szavait erősítette meg: minden évben egy heti plusz nyugdíjat fognak kifizetni a következő 3 évben. Jövőre indul a „13. havi nyugdíj visszaépítése” névre keresztelt projekt, pont úgy, ahogy azt a cikk legelején leírtuk. 
  12. Erről is volt már szó korábban: a családi pótlékra való jogosultságot addig nem szüntethetik meg, míg a vészhelyzet tart. Hiába járna le menet közben, vagy adna más okot arra, hogy a családról elvegyék a családi pótlékot.
  13. A nagycsaládosok számára korábban meghirdetett autóvásárlási program ugyanúgy zavartalanul üzemel a válság ellenére is. Aki nagycsaládosként most akart állami segítséggel autót venni, változatlanul megteheti.

Még több friss, magyar vonatkozású, koronavírusról szóló hír az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top