Aktuális

Hosszabb ideig kapjuk a gyedet, a gyest és felfüggesztik a kilakoltatásokat

Keddtől már érvényesek is a kormány hétfőn bejelentett gazdasági mentőcsomagjának részletei, amelyek komoly változásokat, segítséget hozhatnak a magyar családok életébe.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt bejelentette, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság enyhítésére újabb rendkívüli rendeleteket hoznak, hogy megkönnyítsék a magyar családok életét. Ezek hétfőn éjfél előtt néhány perccel a Magyar Közlönyben meg is jelentek, mi pedig kiválogattuk belőlük a legfontosabb változásokat. 

Arról ebben a cikkben írtunk korábban, hogy az eredeti tervvel ellentétben nemcsak a taxisokat, hanem rengeteg másfajta tevékenységet űző kis- és középvállalkozót felmentenek júliusig az adó- és járulékfizetési kötelezettség alól. Arról pedig szintén írtunk már a múlt héten, hogy a kormány pontosan kiknek, hogyan és milyen feltételekkel engedi el a hitelek törlesztőrészleteit, és milyen egyéb enyhítésekkel élhetünk a koronavírus okozta válsághelyzet idején.

Visszatérve a friss rendeletre, ennek legfontosabb pontjai:

  1. Felfüggesztik a bírósági végrehajtásokat, a kilakoltatásokat a veszélyhelyzet vége utáni 15. napig. Ugyanez vonatkozik az adótartozások behajtására, például ebben az időszakban a lakást, házat nem lehet elárverezni a kilakoltatások ideiglenes felfüggesztése mellett. 
  2. Hiába járna le a gyes vagy a gyed folyósítása, mert a gyermek például betölti a harmadik életévét, az említett családtámogatásokat továbbra is ugyanúgy, meghosszabbítva folyósítják a veszélyhelyzet megszűnéséig.
  3. A „nagyigyed” igénylése esetében most nem fogják vizsgálni, elengedik azt a kitételt a vészhelyzet idejére, hogy a nagymama és az unoka egy háztartásban élnek-e.

+1. 15 ezer forintig mehet a paypass-os fizetés, anélkül, hogy hozzá kellene érni a terminálhoz, és be kellene ütni a kódot.

További részleteket itt találsz. 

Még több információ: a koronavírus így szabja át a hétköznapjainkat: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top