Otthon

A kilakoltatási moratórium előtt egy nappal rakták utcára a háromtagú családot

A legfrissebb információk szerint a siklósi önkormányzat a kilakoltatás után egy komfort nélküli másfél szobás szükséglakás átmeneti biztosítását tudta felajánlani a családnak.

Csütörtökön fél tizenegykor kezdődött egy kilakoltatás Siklóson, ami a Szabadpécs.hu cikkének közlésekor még folyamatban van. Egy háromfős család kerül utcára, egy férfi, az adós, az ő élettársa, és a nő 26 éves, értelmi fogyatékossággal élő fia. Idén november 15-től már nem lehet kilakoltatni senkit, azaz az utolsó lehetséges napra időzítették ezt a kilakoltatást a tél és karácsony előtt, írja a lap, melynek legfrissebb információi szerint a siklósi önkormányzat egy komfort nélküli, másfél szobás szükséglakás átmeneti biztosítását tudta felajánlani a családnak. 

Képünk illusztráció / Forrás: iStock

A 68 éves vállalkozó, Kiss István 2001-ben a K&H Banktól nem egészen 10 millió forint hitelt vett fel ingatlanfedezettel. A fedezetet a saját keze által épített, 140 négyzetméteres, egy szint plusz tetőtér-beépítéses, ötszobás siklósi családi ház jelentette. Állítása szerint a nagyjából havi 110 ezer forintos részleteket fizette éveken át, azonban a világválság miatt őt is elérő problémák miatt végül nem tudta fizetni, 2009-től leállt a részletek utalásával. Ezzel párhuzamosan a vállalkozása is „becsődölt”.

Kiss István jelenleg öregségi nyugdíjból él,  65 ezer forintot kap, aminek a felét a bank leemeli a számlájáról. Átlagosan egy hónapban 45 ezer forinttal tudja az alkalmi munkáival kiegészítenie a megmaradt nyugdíját.

2003 óta élettársával él, aki gyakorlatilag 0-24 órában felügyeli a ma már 26 éves, értelmi fogyatékossággal élő fiát – osztja meg a történetét a lap. István azonban nemcsak a banknak, hanem egy pécsi székhelyű fuvarozó cégnek is tartozik. Állítása szerint nem tudott a 140 négyzetméteres családi ház árveréséről, ahogy arról sem, hogy a ház, amelyben élt, már nem az ő tulajdona. Állítólag csak három éve, 2016 őszén szerzett arról tudomást, hogy a családi házát árverésen a K&H Bank vásárolta meg, 9 millió forintért. Akkor jelentkeztek ugyanis nála, hogy hagyja el a házat 8 napon belül az új családjával – írja a lap.

A férfi többek között azt is elmondta, hogy próbáltak albérletet keresni, de nincs túl sok szabad Siklóson, és amikor megtudják a tulajdonosok, hogy milyen helyzetben vannak, és szellemi fogyatékos fiú is menne, széttárják a kezüket. Az önkormányzat már tavasszal is próbált nekik segíteni, az új vezetés sem zárkózott el ettől, de Siklóson azonban elviekben nincs az elhelyezésükre mód, nincs olyan szabad önkormányzati lakás, amit fel tudnának nekik ajánlani.

Siklós egy kérést intézett a bankhoz, hogy ne tegyék még ki a férfit és a családját, várják ki, amíg meg tudják oldani a helyzetet, ugyanis az önkormányzat szerint egyértelmű, hogy Istvánék szociálisan rászorulók. Istvánéknak ilyen „támogató” papírjuk van a családsegítőktől és a gyámhatóságtól is. A kilakoltatást azonban most már nem tudták megúszni.

A portál beszélt Mojzes Tamással, a Fidesz siklósi alpolgármesterével is. Kiss István őt is megkereste, ahogyan a korábbi polgármestert, Marenics Jánost, és Nagy Csabát, a térség országgyűlési képviselőjét is. Mindannyian ígérték, hogy igyekeznek valamit kitalálni, de egyelőre nincs előrelépés. Mojzes Tamás a lapnak ma azt mondta, hogy ismeri az ügyet, próbálnak segíteni, már ma megoldani azt, hogy legalább időlegesen tudjanak elhelyezést biztosítani. 

A legfrissebb értesülések szerint a siklósi önkormányzat a problémát átmenetileg egy szükséglakás időleges biztosításával próbálja megoldani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top