Aktuális

Jövőre bezárhatnak a Waldorf-iskolák – frissítve

Palkovics László innovációs miniszter törvénymódosító javaslata alapján jövőre akár be is zárhatják az alternatív tanterv szerint működő óvodákat és iskolákat.

A módosítási javaslat részben arról szól, hogy 2020. április 1-ig minden alternatív iskolának fennmaradási engedélyt kellene kérnie az oktatási minisztertől, aki lényegében saját belátása szerint dönthetné el, hogy melyik iskola nyithat ki jövőre és melyik nem. A benyújtott törvénymódosító legalábbis nem részletezi ennek a döntésnek a szempontjait. Amelyik iskola ezt a kérvényt nem nyújtja be, annak automatikusan be kellene zárnia jövőre.

A változtatás a leghúsbavágóbban az országos óvoda- és iskolahálózatot működtető Waldorfot érinti. A 45 iskolát és 59 óvodát összefogó Waldorf-iskolák szervezete az összes intézményükre érvényes alternatív kerettantervet fogadtathatott el a kormánnyal, de ezt a lehetőséget Palkovics László az új javaslatával megszüntetné.

Helyette az iskoláknak egyenként kellene az oktatásért felelős miniszterhez (Kásler Miklós) fordulniuk, és a miniszter egyenként dönthetne belátása szerint, hogy melyik Waldorf, illetve más típusú hazai alternatív iskola maradhat meg 2020 szeptemberétől – írja cikkében a 444.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményével frissítve: 

Nem kell bezárni a Waldorf iskolákat, csupán az alternatív intézmények nyilvántartásba vételére vonatkozó szabályozás módosul – tudatta az EMMI pénteki közleményében.

A törvényjavaslat célja az egyszerűsítés, “alapvetően deregulálja az alternatív kerettantervekre vonatkozó bonyolult szabályozást”, amellyel szemben az érintett intézmények fogalmaztak meg kifogásokat nyáron, például a tananyag félévekre bontásával kapcsolatosan.
A módosítás hatályon kívül helyezi a nyáron sérelmesnek jelzett pontokat, nem lesz szükség a kerettantervek átdolgozására, és lényegesen nagyobb mozgásteret kap az egyéni pedagógiai megoldások engedélyezése terén a minisztérium.
A tárca emlékeztetett arra is, hogy Szabó Zoltán sem jelzett kifogást a Waldorf intézmények képviseletében, amikor október 30-án egyeztetésre hívták az alternatív kerettanterveket alkalmazó iskolák illetékeseit.
A köznevelés a jövőben is az EMMI-hez fog tartozni – rögzíti a tárca közleménye.
Egyes hírportálok korábban arról írtak, hogy a törvényjavaslat elfogadása nyomán több alternatív intézmény működése is ellehetetlenülhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top