Aktuális

Koronavírus itthon: ez vár ránk a magyar tudósok szerint

Két magyar kutató véleménye arról, mi a kulcs a járványgörbe ellaposításához.

Többször elmondta már Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy nagy valószínűség szerint Budapesten robbanhat majd be a koronavírus-járvány, és az elmúlt két nap számadatai elég elkeserítőek. Kedden még kilenc áldozatról szóltak a hírek, szerda reggelre azonban újabb 11 életet követelt itthon a járvány és 78-cal nőtt a fertőzöttek száma.

A Blikk most magyar tudósokat kérdezett arról, számításaik szerint mi vár ránk a továbbiakban. Ferenci Tamás biostatisztikus szerint sok tényező kell ahhoz, hogy a járványgörbe laposodni kezdjen, és bár a kormányzat által bevezetett rendkívüli intézkedések a jelek szerint működnek, azonban a járvány tetőzését aligha hozzák előrébb. Ferenci tagja annak a munkacsoportnak is, amellyel az operatív törzs és Orbán Viktor is rendszeresen egyeztet. A tudós szerint a járvány végét egyelőre megbecsülni sem lehet, de az nagyon fontos volna, hogy többet teszteljenek. Ő úgy becsüli, nagyjából tízszer annyi a valós fertőzöttek száma itthon, mint az igazolt eseteké.

Kertész János hálózatkutatással foglalkozó Széchenyi-díjas professzor arról beszélt, a lényeg, hogy az egészségügyi ellátás összeomlását elkerüljük. Ha az emberek nem érintkeznek egymással, a vírus nem tud terjedni, és előbb-utóbb megszűnik.

A kutató szerint az előjelzett júniusi-augusztusi lecsengés után a vírus terjedése újra elindulhat, vannak erre utaló jelek például Dél-Koreában. Ő is azt hangsúlyozza, hogy minél több tesztelés kell, azzal meg lehet előzni a nagyobb bajt.

Koronavírussal kapcsolatos friss hírek az nlc-n:

koronavírus

Katonai rendészek járõröznek a Városligeti tónál. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top