Aktuális

Operatív Törzs: több mint száz fertőzött van a Pesti úti idősek otthonában

Müller Cecília országos tisztifőorvos egy rendkívüli bejelentéssel kezdte az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóját. Elmondta: több mint száz koronavírus-fertőzött van a Pesti úti idősek otthonában, és öten haltak meg eddig a lakók közül, ezért a helyszínen vannak a tisztiorvosi szolgálat emberei, és ő maga is személyesen el fog menni ellenőrzést végezni.

Ezután a friss, országos számadatokat sorolta fel. Mint elmondta, jelenleg 980 igazolt koronavírus-fertőzött van itthon, és 8 ember halt meg az elmúlt 24 órában. Ezzel 66 főre emelkedett az elhunytak száma. 58 ember van lélegeztetőgépen. Jó hír viszont, hogy 96 ember már gyógyultan távozott a kórházakból. 

koronavírus, kórház

A koronavírus-veszély miatt a röntgenvizsgálathoz védõöltözetet vesz fel egy asszisztens a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház radiológiai osztályán.
(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ma a húsvét kapcsán a családi kapcsolataink ápolásáról és a nagytakarításról beszélt bővebben Müller Cecília. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, a vírus „sérülékeny jószág”, ezért amit lehet, töröljünk le hipóval vagy vírusölő fertőtlenítőszeres eszközzel takarítsunk. Itt a pollenszezon is, ezért az allergiások mindenképp takarítsanak maszkban. A takarítóeszközöket most dobjuk ki használat után. A mosható gyerekjátékokat fertőtlenítsük le, a plüssöket is mossuk ki. A vágódeszkát és a mosogatószivacsot, kefét se felejtsük el most nagyon alaposan megtisztítani.

A húsvéti rituáléink egy részéről most muszáj lemondanunk az egészségünk érdekében, de ettől függetlenül próbáljunk minőségi időt tölteni a tőlünk távol élőkkel, és ne feledkezzünk meg a magányosakról sem, csak ezúttal ne személyesen keressük őket fel, hanem internet vagy telefon segítségével fejezzük ki törődésünket.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője azt mondta a csütörtöki napon védőfelszereléseket juttatnak el újabb 32 kórházba. Az alapellátásban dolgozó háziorvosokhoz is további védőeszközök érkeznek és a sürgősségi ellátást végző fogorvosok is sebészeti maszkokat illetve ffp-maszkokat kapnak. Szerdán is négy  repülőgéppel érkezett védőeszköz-szállítmány Magyarországra. 

Most 16.006 hatósági házi karantén van az országban és több mint 138 ezer alkalommal ellenőrizték ezeket. Általános tapasztalat továbbra is, hogy az idő előrehaladtával lazul az emberek fegyelme, ezért többször kénytelenek intézkedni a rendőrök.

Lakatos Tibor emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor délután tesz bejelentést a kijárási korlátozás további alakulásával kapcsolatban.

Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján részt vett Maruzsa Zoltán oktatásért és köznevelésért felelős államtitkár is. Ő az érettségikről beszélt, erről itt írtunk bővebben.

 

Koronavírussal kapcsolatos hírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top