Aktuális

Rekord pénzösszeget kapnak a legszegényebb magyarok a koronavírus-válság alatt: a magyaroktól

A koronavírus-járvány itthon is sok meglepetést okozott már, ám most a legújabb, hogy hiába féltjük mindannyian az egzisztenciánkat és a megtakarításainkat, példátlan az a szolidaritás és adakozási kedv, amivel a kicsivel jobb helyzetben lévők összefogtak a legszegényebb magyarok megsegítésére. Civil szervezetekkel beszélgettünk, akik most lakossági összefogással a konkrét éhhaláltól mentik a napokban a rászoruló magyar családokat.

Nem volt nehéz megjósolni, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság elsőként itthon is a legszegényebbeket fogja a legérzékenyebben érinteni. Alig telt el négy hét a szigorú karanténszabályok bevezetése óta, a hazai civil szervezeteknek máris túlzás nélkül azért kell küzdeniük, hogy az éhhaláltól mentsenek meg tömegével magyar családokat. Köztük az aHang, a Civil Kollégium Alapítvány és az Esély Labor Egyesület összefogtak, és nagyszabású jótékonysági akcióba kezdtek, hogy élelmiszerekre, illetve tisztítószerekre gyűjtsenek azoknak, akiket az elsők között küldtek el a munkahelyükről, így a napokban kénytelenek felélni az utolsó pár ezer, pár száz forintjukat.

„Mi elsősorban civil érdekérvényesítéssel foglalkozunk, a kampányainkkal a legtöbbször abban segítünk az embereknek, hogy kihangosíthassák, helyi szinten milyen problémákkal küzdenek. Most viszont azt láttuk, hogy közvetlen és akut segítség kell, mert sokan, főleg vidéken, a járvány kezdete óta rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Vannak olyan települések, ahol az ott élők tömegével veszítették el a munkájukat, miközben eleve olyan szegények, hogy nincsenek tartalékaik. Arról nem is beszélve, hogy a nagy felvásárlások és betárazások következtében az élelmiszerek ára a kistelepüléseken nagyságrendekkel ugrott meg” – mondta el az nlc.-nek Bálint Mónika, a Civil Kollégium Alapítvány munkatársa.

Képünk illusztráció - Fotó: Maja Hitij/Getty Images

Képünk illusztráció – Fotó: Maja Hitij/Getty Images

Hogy az említett családok pillanatnyilag ne kerüljenek még kilátástalanabb helyzetbe, az aHang, a Civil Kollégium Alapítvány és az Esély Labor Egyesület pár napja, nagycsütörtökön felhívást tett közzé, megkeresve mindazokat, akik korábban valaha csatlakoztak bármelyik jótékonysági megmozdulásukhoz. „Ez eddig messze a legnagyobb adománygyűjtő kampányunk, a segítségkérő levél kiküldésétől számított mindössze 5-6 órán belül már 4 millió forint gyűlt össze” – árulta el Hajdú Gergő, az aHang aktivistája. Azóta már közel 12 milliónál járnak. Miközben az adakozási kedvből és a tendenciákból egyértelműen látszik, hogy:

  • nem vagyunk közönyösek – a bajban igenis hajlandóak vagyunk szolidaritást vállalni a nálunk jóval elesettebbekért
  • a híradásokban hiába nem ez domborodik ki elsősorban, ennek ellenére érzékeljük a problémát, tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora a baj, főleg, hogy az állam most lényegében semmiféle központi segítséget nem nyújt a szegénységi küszöb alatt élőknek
  • elsősorban a magyar középosztályban van adakozó kedv, akik mára maguk is szorult helyzetbe kerültek

„Én csak kisnyugdíjas vagyok, csak ezer forintot tudok adni: az adomány mellé több hasonló kísérő levelet is kaptunk” – meséli Hajdú Gergő, hogy a napokban megnyilvánuló szokatlanul lendületes adakozási kedv egyáltalán nem a pénzemberektől, nem a gazdag magyaroktól, hanem zömmel az átlag népesség, a középosztály környékéről, annak is az alsóbb hányadából érkezett. Néhány nagyobb, több tízezres, százezres méretű összeget leszámítva, átlagosan fejenként 8 ezer forintot utaltak az adományozók.

Miközben az aHang korábbi kampányai során legfeljebb 4 ezer forint volt ez az összeg. „Ebből is látszik, hogy elsősorban azok segítenek, akik minden bizonnyal most maguk is bajban vannak, aggódnak a jövőjük, a megélhetésük miatt. Mégis nagyon úgy tűnik, hogy a szolidaritás legyőzte a félelmet, mert pontosan tudják, átérzik, hogy mi forog kockán” – állítja az aHang munkatársa.

Hogy a legszegényebbek is kihúzzák a hó végéig

A befolyt összeget az említett civilek a napokban közvetlen élelmiszer- és tisztítószer-adomány formájában juttatják el a nélkülözőknek. Elsősorban azokban a térségekben segítenek, ahol a három szervezet egyébként is tevékenykedik, régóta ismerik, segítik az ott élőket. „Konkrétan 12 kistelepülésre kell gondolni, jellemzően Szabolcsban, Nógrádban, Borsodban és Baranyában. Van, ahol 20-30 család családot, máshol viszont akár egyszerre 100-at is érint a probléma. Ezen belül is olyan sok gyermekes családokról van szó, ahol nem egyszer három-négy generáció él egy fedél alatt, a szülők pedig zömmel alacsony képzettségűek, így elsősorban szerződés nélküli alkalmi munkából tartják el a családjukat” – adja a társadalmi látleletet Bálint Mónika.

Képünk illusztráció - Fotó: Erin Clark for The Boston Globe via Getty Images

Képünk illusztráció – Fotó: Erin Clark for The Boston Globe via Getty Images

Hiába borzasztó nehéz megbecsülni, az aHang munkatársai szerint a rászoruló családoknak a befolyt összegből a következő 2-3 hétre elegendő élelmiszert tudnak vásárolni. „Nagyon hálásak és boldogok vagyunk, hogy a hónap második felében, egy kritikusabb időszakban ki tudjuk segíteni a nélkülöző családokat, az viszont borzasztó nehéz kérdés, hogy mi lesz velük ezután, mert az adományozóinkat mi sem facsarhatjuk ki a végtelenségig. Ezt a fajta segítségnyújtást ők sem tudják heteik, hónapokig biztosítani” – osztja meg velünk Hajdú Gergő a dilemmát.

Éppen ezért a kampánnyal az is kiemelt kommunikációs céljuk, hogy szelíden, de mégis határozottan felhívják a figyelmet az általuk is támogatott elesett rétegek szorult helyzetére, akiknek jelenleg sürgős állami támogatásra van szüksége. Pláne, hogy a kormánynak ehhez a civileknél jóval több eszköz van a kezében kezdve a családtámogatási juttatások kibővítésétől egészen a rendkívüli segélyezésig. Az pedig külön tanulságos, mint mondja Hajdú Gergő és Bálint Mónika, hogy 10-20 millió forinttal ideiglenesen már milyen sokakon lehet érdemben segíteni. 

Az aktuális kampány még zajlik, az aHang petíciós felületén itt lehet hozzá csatlakozni. 

Egy rekord pénzösszeget már összekalapoztak a Magyar Vöröskeresztnek

A koronavírus-járvány ideje alatt nem ez az első alkalom, hogy az aHang csapata rekord pénzadományt gyűjt rekord idő alatt a vírus elleni küzdelemhez. Mindezzel felébresztve, megerősítve a lakossági adakozó kedvet és felelős civil magatartást. Akkor is írtunk az nlc.-n arról, hogy a petíció indító felületként, ugyanakkor saját jótékony és lakossági ügyeket felkaroló civil platformként is működő aHang csapata március 17-én kezdett gyűjteni a Magyar Vöröskeresztnek, akik közvetlen kapcsolatban vannak mind a koronavírusos, illetve a veszélyeztetett betegekkel, továbbá az őket ellátó egészségügyi dolgozókkal.

Akkor 3 nap alatt összesen majdnem 6 millió forint folyt be, amit felhívásuk után szintén a lakosság adott össze. A közösségi adománygyűjtés során megérkezett összeget azóta el is juttatták a Magyar Vöröskeresztnek többek között arra, hogy:

  • védőfelszereléseket és fertőtlenítő szereket vásároljanak, és juttassanak el például a szociális és gyermekvédelmi intézményeikben dolgozó munkatársaknak, önkénteseknek, továbbá az ott lakóknak
  • az önkormányzatokkal együttműködve segítsék a magukat ellátni nem képes időseket, betegeket
  • online és offline tájékoztassák a lakosságot a vírus veszélyeivel kapcsolatban
  • ugyanúgy megszervezhessék szokásos véradásaikat
  • továbbra is biztosíthassák szociális ellátásaikat

 

Akik eddig állami segítséget kaptak a koronavírus válásághelyzet során: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top