Egészség

Elszámoltuk a maja világvégét: igazából vasárnap jöhet

Elég kicsi az esély rá, hogy vasárnap bekövetkezik, de ha mégis, akkor mondhatjuk: a maják már jó régen megmondták.

2012-ben a világon a kelleténél jóval többen vették komolyan azt, hogy a maja naptár szerint elérkezett a világvége, ami aztán valahogy mégsem jött el, pedig még Roland Emmerich is csinált egy világvége katasztrófafilmet 2012 címmel (béke poraira). Úgy látszik a hülyeségtől nehezen szabadulunk, úgyhogy Paolo Tagaloguin, Fullbright-ösztöndíjas tudós egy azóta törölt Twitter-bejegyzésben arra hívta fel a figyelmünket, hogy rosszul számoltunk a maja naptárral, ugyanis a Julián naptár szerint igazából idén van 2012.

Alternatív világvége. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Alternatív világvége. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Idézzük a magyarázatot a 24.hu cikkéből, akik a ladbible nevű brit bulvárlapból inspirálódtak:

„Tagaloguin szerint, Nagy Britanniában a Gergely-naptár 1752-es bevezetése óta 11 nappal rövidebbek az évek, vagyis az azóta eltelt 268 év alatt 2948 nappal számoltak kevesebbet. Ha ezeket is hozzáadjuk a 2012. december 21.-i dátumhoz, kiderül, hogy a maják naptára valójában 2020. június 21-én ér véget.”

Aki továbbra is szeretne hinni a majáknak (akik nem is biztos, hogy világvégét jósoltak), illetve Paolo Tagaloguin-nak és egy brit bulvárlapnak, az inkább a héten már ne vegyen tartós tejet, és készüljön a világvégére.

A világvége kifogyhatatlan téma, amiről jó csacsogni, de nem jó átélni:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top