Család

Évekig röhögtünk a világvégére készülő preppereken, most kezdhetünk felnézni rájuk

Évekig röhögtünk azokon, akik hónapokra, netán évekre elegendő élelmiszert, tisztítószert és gyógyszert halmoztak fel, a koronavírus első hullámában azonban hirtelen ők lettek a felelős, előre gondolkodó állampolgáraink. Ők a prepperek, akik egyik pillanatról a másikra kerültek a figyelem fókuszába.

A nagyszüleim előszobájában volt egy gigászi kétajtós szekrény, mély és magas, sok-sok polccal, ami csurig volt tömve mosóporral, mosogatószerrel, szappannal, samponnal, fertőtlenítővel és más tisztítószerekkel, és nem ez volt náluk az egyetlen furcsaság. A pincében mindig ládaszámra állt az alma és a krumpli, a spájzuk polcai teli voltak befőttekkel, savanyúságokkal, rizzsel és száraz tésztával, valamint volt még két óriási fagyasztóládájuk csurig tömve húsokkal és fagyasztott zöldségekkel. Már gyerekként is azon gondolkodtam, hány hónapig tartana kettejüknek elfogyasztani mindezt. Gyerekkoromban még nem ismertem a prepper szót (az angol prepare, vagyis felkészülés szóból ered), így nem tudtam, hogy a nagyszüleim középsúlyú prepperek voltak, akik a társadalom II. világháborús élményeit cipelvén készültek arra, hogy bármikor beüthet a baj. A prepper jelenség tehát felénk sem ismeretlen, ugyanakkor az őshazája az Egyesült Államok, ahol a hidegháborús atomveszéllyel együtt épült be a társadalom sejtjeibe.

A prepperek furcsa, dilinyós bagázs

A prepperek, vagyis felkészülők az emberek fejében évekig egyet jelentettek a kertjükben bunkert építő, fegyvermániás, tartós ételeket, gyógyszereket, orvosi eszközöket, generátort, víztisztítót és más nyalánkságot felhalmozó embertársainkkal. Ügyesen lehetett gúnyolódni rajtuk, jó kis thrillereket lehetett építeni rájuk (ajánlott néznivaló a Cloverfield Lane 19 és a Take Shelter), sőt jókat lehetett hüledezni például az olyan értelmetlen hülyeségeiken, mint, amikor egy prepper mesterlövész tornyot építtetett a telkére, hogy onnan vadászhassa le puskájával azokat, akik baj esetén be akarnak törni a szent búvóhelyére.

Csakhogy a médiában alapvetően az extrém esetekkel foglalkoztak. Abban semmi szexi nincs, ha valakinek teli van a kamrája tartós élelmiszerekkel és gyógyszerekkel, viszont ha az illető egy luxusbunkert épít a háza alatt, arról már érdemes egy kis színes hírt lehozni. A prepperek közül tehát elsősorban a szélsőséges eseteket láthattuk, nem utolsósorban a National Geographic tévécsatornán a kétezres évek elején bemutatott Doomsday Preppers (a magyar címe a valamivel barátságosabb Túlélési praktikák) doku-sorozat, aminek kettős hatása volt. Egyrészt rengetegen ismerték meg ezt az életmódot a show által, ráadásul sokak számára vált vonzóvá a prepper lét, másrészt azonban a show erősen hozzájárult ahhoz a képhez, hogy a preppereket furcsa, dilinyós és adott esetben akár veszélyes különcöknek lássuk, akiknek az egész életük arról szól, hogy felkészülnek a világvégére.

A jó prepper nem önző

„A prepper olyan, mint egy cserkész. Felkészül, hogy amikor beüt a baj, maradjon neki is, valamint tudjon a készleteivel segíteni másokon, ha szükség van rá, és megossza a tudását a többi emberrel”

– nyilatkozta Dan Brown (nem az író), a Kentuckyban található This Old Prepper bolt tulajdonosa az USA Todaynek. A prepperekről könnyű azt gondolni, hogy önző népség, akik csak maguknak harácsolnak, de a koronavírus járvány kitörése óta többen is igyekeznek kihangsúlyozni, hogy ez egyáltalán nincs így. A lapnak nyilatkozó prepperek például arról meséltek, hogy a járvány kitörése óta felkeresték a családtagjaikat, szomszédjaikat és barátaikat, hogy van-e szükségük valamilyen felszerelésre. Egyikük például azt nyilatkozta, hogy ötvendoboznyi N95-ös maszk volt a raktárában, amiből 46 doboznyit szétosztott, és csak 4-et tartott meg magának.

„Nagyrészt olyanoknak adtam, akik idősek, tehát veszélyeztettek, vagy épp ápolóként dolgoznak idősotthonokban, így az első vonalban harcolnak”

– mesélte.

A prepperek a mostani helyzetben, amikor Amerikában az emberek ölre mennek egymással egy csomagnyi wc-papírért, könnyen mondhatnák azt, hogy „mi megmondtuk”, ám ehelyett sokan közülük inkább próbálnak szerények maradni. „Ne mondd, hogy te megmondtad, inkább mondd, hogy üdvözöllek a közösségünkben” – mesélte az Associated Press hírügynökségnek John Ramey, a The Prepared nevű online médiacég tulajdonosa, ők cikkeikkel segítik az emberek felkészülését a prepper életmódra.

Chuck Izzo amerikai prepper, a pincéjében tárolt fapellettel, ami ökoházának alternatív energiaforrásaként szolgálhat (Fotó: Evelyn Hockstein/Polaris/Profimedia)

Chuck Izzo amerikai prepper, a pincéjében tárolt fapellettel, ami ökoházának alternatív energiaforrásaként szolgálhat (Fotó: Evelyn Hockstein/Polaris/Profimedia)

„Addig javítsd meg a tetőt, míg süt a nap”

A koronavírus-járvány várhatóan rengeteg ember érdeklődését fogja felkelteni a prepper életmód iránt, sőt bizonyos szempontból most mindannyian kicsit prepperré váltunk, hiszen a szokásosnál jóval több élelmiszert, tisztítószert és gyógyszert halmoztunk fel az otthonainkban, de ez azért messze van az igazi prepperek gondolkodásmódjától. „Addig javítsd meg a tetőt, míg süt a nap” – tartja a régi prepper mondás. David Armstrong 2011 óta osztja az észt YouTube-on a prepper életmódról, és a Forbesnak mesélt arról, hogy az igazi prepper nem akkor kezd bele a nagy bevásárlásba, amikor mindenki pánikolva vásárol, hiszen ilyenkor ez egyrészt nehezen kivitelezhető, másrészt pedig mások elől vásárolná fel a fontos készleteket. Az igazi prepper békeidőben halmoz fel, amikor bőség van. „Egy jó preppernek válság idején korlátozottak a szükségletei, hiszen a szükséges dolgokat már előre beszerezte” – magyarázza Armstrong.

A Doomsday Prep online shop nyitóoldala

A Doomsday Prep online shop nyitóoldala

Magyar prepperek

Magyarországon a prepper kultúra még gyerekcipőben jár. Ha például a Google keresőjébe beírjuk a „prepper bolt” vagy „prepper üzlet” kifejezéseket, jellemzően azonnal fegyverboltot ajánlanak a figyelmünkbe, és ugyan lehet átfedés a kettő között, ám ez mégsem ugyanaz. Hazánkban a legaktívabb prepper csoportosulás a Magyar Felkészülők Egyesülete, akiknek van saját honlapjuk (mafelsz.hu) és Facebook-csoportjuk is, ez jelenleg 800 taggal büszkélkedhet, ami nem kevés, de egyáltalán nem mondható tömegesnek. Hogy mi a céljuk? Idézzük:

„Egyesületünk célkitűzése, hogy összehozza mindazokat az embereket, akik akár érdeklődőként, akár tevőlegesen részt kívánnak venni ennek a kultúrának a magyarországi meghonosításában. Megkeressük azon külföldön megjelent, és valós értékekkel rendelkező könyvek kiadóit, melyek itthoni érdeklődésre is számot tarthatnak. Az Egyesület megfinanszírozza ezen könyvek fordítását, és magyarországi kiadását. Média megjelenésekkel népszerűsítjük a hétköznapi felkészülés szükségességét, kiadványokkal segítjük az érdeklődőket abban, hogy a számukra megfelelő szintű felkészülés részletei közt eligazodjanak.”

Egy óriási business

Nincsenek pontos számok arról, hogy hány prepper él világszerte, sőt azt sem tudjuk pontosan, hogy őshazájukban, az Egyesült Államokban mennyien lehetnek. A Wall Street Journal 2013-ban 3,7 millióra becsülte a számukat, és szinte biztos, hogy minden közepes vagy nagyobb krízis (hurrikánok, erdőtüzek, gazdasági válságok stb.) után csak egyre többen lesznek. Az évek során multimilliárdos üzletág épült rájuk, és ha korábban jól ment az üzlet, most bátran mondhatjuk, hogy egyenesen virágzik. Ott tartunk, hogy már Kardashianék is a Judy nevű prepper márkát reklámozzák a közösségi média felületeiken, szóval nem túlzás azt állítani, hogy a prepperség betört a mainstreambe. Ez azonban csak részben köszönhető a koronavírusnak, Donald Trump legalább ugyanennyit tett a népszerűsítéséért.

Sokáig a preppereket radikális jobboldaliként tartották számon, hiszen az állam szolgáltatásai és segítsége helyett inkább önmagukban hisznek, de Donald Trump elnökké választása óta az életmódjuk sok liberális számára is vonzóvá vált, hiszen sokan közülük nem gondolják, hogy egy ilyen elnök hatékonyan próbálná védeni a népét baj esetén. A másik ügy, ami a prepperek felé sodorta a liberális gondolkodásúakat, a klímaváltozás, ami főképp a baloldalon vert nagyobb hullámokat. Egyre több liberális gondolja úgy, hogy nagy a baj, és igyekeznek felkészülten várni, ha ez bekövetkezik valamilyen természeti katasztrófa vagy éhínség formájában.

Ralph Broome, a Carolina Preppers Survivors üzletvezetője. A bolt vadászfelszereléseket, gázmaszkokat és robbanóanyagokat is árul (Fotó: Profimedia)

Ralph Broome, a Carolina Preppers Survivors üzletvezetője. A bolt vadászfelszereléseket, gázmaszkokat és robbanóanyagokat is árul (Fotó: T. Ortega Gaines/Zuma Press/Profimedia)

A tehetősek játéka

Preppernek lenni drága mulatság. Az alacsonyabb jövedelműeknek sokszor a napi szükségleteik kielégítése is problémákat okoz, esélyük sincs arra, hogy nagyobb készleteket halmozzanak fel bármiből is. 2017-ben a U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC), vagyis az Amerikai Betegség Kontroll és Megelőző Centrum felmérése szerint az amerikai háztartások közel felében még a legegyszerűbb elsősegélydoboz sem volt megtalálható.

Ha gazdagnak nem is, minimum középosztálybelinek kell lenni ahhoz, hogy valaki prepperré váljon, és nem árt az sem, ha van elég helye a készletek tárolására. A leggazdagabbak még azt is megengedhetik maguknak, hogy a pénzükért másokra bízzák a felkészülésüket. A Fortitude Ranch például egy olyan vállalkozás, ami time sharing rendszerben ad ki több államban jól felszerelt luxusbunkereket, amiket békeidőben a bérlők akár nyaralóként is használhatnak, ha pedig baj van, itt barikádozhatják el magukat és családjukat. Ám ehhez mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk, persze attól függően, hány éves tagságot vesznek. A szupergazdagok ennél is tovább mennek: a Szilícium Völgy urai között például már bejáratott dolog a saját világvége bunker, és kidolgozott tervük van arra, hogyan tudnak a lehető leggyorsabban elmenekülni oda. Peter Thiel, a PayPal egyik alapítója és dollármilliárdos például Új-Zélandon vett birtokot – és ezzel együtt szerzett be állampolgárságot –, oda építtetett egy luxusbunkert, hogy ha égni kezd a világ, ő biztonságból, páholyból tudja azt végignézni.

Peter Thiel luxusbunkere Queenstownban (Fotó: Noah Berger/Bloomberg via Getty Images, Google Maps)

Peter Thiel luxusbunkere Queenstownban (Fotó: Noah Berger/Bloomberg via Getty Images, Google Maps)

Felkészületlenül érte őket a roham

A prepperek már tavaly decemberben felfigyeltek a koronavírusra, és januártól érezhetően megnőtt a kereslet a prepper boltokban a termékek iránt.

„Mindent visznek, a szárított–fagyasztott ételektől kezdve a víztárolón keresztül egészen az elsősegélycsomagokig. Még sosem láttam hasonlót. A konzervhúsok és a fagyasztott ételek iránt január óta 2000%-al nőtt a kereslet”

– számolt be az USA Todaynek a Utah állambéli Ready Store tulajdonosa, Paul Fulton. Az Idahoban található My Patriot Supply webáruháznál például sok rendelésre akár tíz hetet is kell most várni, akkora lett a kereslet. A Doomsday Prep webáruház pedig egyenesen arról számolt be, hogy egyes termékeikre a vásárlóik ne is számítsanak nyár előtt. A luxuskategóriás prepper termékeket forgalmazó Preppi például a kaliforniai erdőtüzek apropóján gyártott rengeteg N95-ös maszkot, amiket most, a koronavírus járvány idején rögvest elkapkodtak a vásárlóik, és az a bizarr helyzet állt elő, hogy prepper cégként ekkora keresletre egyszerűen nem voltak felkészülve.

Drew Miller prepper, nyugat-virginiai házának pincéjében (Fotó: Michael S. Williamson/The Washington Post)

Drew Miller prepper, nyugat-virginiai házának pincéjében (Fotó: Michael S. Williamson/The Washington Post)

A COVID-19 járvány biztosan nem múlik el nyomtalanul, és a mostani élmények hatására egyre többen vágnak majd bele a prepper életmódba. Pedig ez a mostani vírus a legtöbb prepper számára kismiska, hiszen a boltok is nyitva tartanak, nincs éhezés és zavargások sem törtek ki. Ők ennél nagyobb és mélyebb válsághelyzetekre készülnek, ahol majd tényleg aranyat érhet a tudásuk és a felhalmozott készleteik. Reméljük, sosem jutunk el oda, hogy ezt kipróbálhassák.

Otthon maradtál? Ez vár rád, erre figyelj, ezt nézd meg: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top