nlc.hu
Egészség

Merkely Béla: így csökkenthető a fertőzésszám

Merkely Béla szerint szigorítani kéne a maszkhordást

A Semmelweis Egyetem rektora figyelmeztetett: zárt térben nagyobb esély van elkapni a vírust.

Merkely Béla csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút. Kifejtette, hogy a légúti fertőzésekre (mint amilyet a koronavírus is okoz) jellemző a szezonalitás, azért érdemes a nyarat a szabadban tölteni, de kiemelte, hogy a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. “Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban” – figyelmeztetett.

Merkely arról is beszélt (és tényleg, ezredszer is hangsúlyozni kell), hogy ősszel a helyzet megváltozik, ő arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. “Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra elkészüljön.”

merkely béla maszkban mutat a táblára

Fotó: Merkely Béla Facebook

Merkely szerint a tavaszi bezáráshoz képest más stratégiával kéne beleállni a vírusba, ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása. Hozzátette: október környékén, amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot. Szó esett arról is, hogy Magyarországon és külföldön is folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető elhalálozás, amiből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából.

Koronadivat: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top