Életmód

Padlizsán héjából készít szájmaszkot egy séf

A fenntartható maszkokra divattervezők álmodnak meg különleges mintákat.

A koronavírus-járvány első hulláma ugyan Magyarországon lecsengett, a fertőzés azonban továbbra is megállíthatatlanul terjed a világ más országaiban, elsősorban az amerikai kontinensen, így a szájmaszkok látványától egy ideig még nem fogunk elbúcsúzni. A jellemzően papírból és műanyagból készülő maszkok természetesen a funkciót helyezik a megjelenés elé, hiszen elsődleges feladatuk, hogy megakadályozzák a cseppfertőzéssel terjedő vírus továbbadását. 

Ezen szeretne változtatni egy Omari Sartawi nevű séf – értesült az Index. A mesterszakács ugyanis padlizsánhéjból készült, úgynevezett padlizsánműbőrt fejlesztett ki, amelyből fenntartható szájmaszkokat készít. 

Padlizsánhéjból készül a fenntartható szájmaszk

Képünk illusztráció, a szájmaszkokhoz a padlizsán héjára lesz szükség (Fotó: Getty Images)

A séf először eltávolítja a padlizsán héját, amelyet besóz, majd kiszárít, mielőtt bízben megfőzné. Így egy, a műbőrhöz hasonló, a papír szájmaszkoknál vastagabb anyag jön létre, amelyet Sartawi jordán divattervezőknek ad tovább. Ők szabják ki végső formát, és díszes mintákkal és ékszerekkel látják el az így készülő maszkokat.

A Reuters Twitter-csatornáján egy rövid videót is közzétett Sartawi maszkjairól. Ezek alapján kijelenthető, hogy a fenntartható szájmaszkok inkább divatos kiegészítőnek jók, mint járványügyi védőeszköznek, azonban a különleges kreációkra bizonyára mindenki felkapja a fejét, ezzel pedig két legyet lehet ütni egy csapásra, hiszen egyszerre lehet beszélni a fenntarthatóság és a vírus elleni védekezés fontosságáról.

További cikkeink, ha megkívántad a padlizsánt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top