Gasztro

A padlizsán parázson sütve hozza a legjobb formáját

Grillezés vagy bográcsozás után használd ki az izzó parazsat, dobj rá néhány padlizsánt, és készítsd el életed legjobb padlizsánkrémjét vagy ajvárját!

Van nekem a kertben két tő padlizsánom. Nem egy kiterjedt ültetvény, belátom, de arra pont elég, hogy tudjam, mikor jön el a padlizsánszezon (amikor megnőnek a gyümölcsök), és ha hirtelen főznék valami finomat, legyen mihez nyúlni.

Idén gyönyörűen muzsikál ez a két növény, ott csüng rajtuk vagy 15 padlizsán, úgyhogy idő van, padlizsánkrémet és ajvárt kell készíteni. Csakhogy ez azért nem úgy megy, hogy az ember elhatározza, és nosza, gyorsan össze is dobja, mert ha igazán finom padlizsános krémet szeretnénk, akkor a konyhai körülmények nem visznek minket előre egy lépéssel sem.

Az igazán finom padlizsános krémek ugyanis parázson készülnek.

Belátom, macerás, de megéri. Nálunk ez úgy szokott történni, hogy amikor a kisfiam túlélőset játszik a kertben a barátaival, aminek elmaradhatatlan része a tábortűz, a végén odapenderülök, és rápotyázok a jól működő infrastruktúrájukra, vagyis rádobom a parázsra a padlizsánokat, süljetek!

Természetesen, ha a te gyereked nem túlélőzik a kertben, akkor nyugodtan süthetsz padlizsánt a grillezés utózöngéjeként, vagy a bográcsozás után hátramaradt izzó parázson is. Még rácsra sincs szükség, meg tulajdonképpen semmire: a padlizsánokat egyenesen rátesszük az izzó parázsra, majd időnként a száruknál fogva megforgatjuk, ennyi a feladat.

A padlizsán még csak félig van kész, a paprika már jó így (Fotó: magánarchívum)

A padlizsán még csak félig van kész, a paprika már jó így (Fotó: magánarchívum)

A gyümölcsök lila héja lassan megég és elszenesedik, de ez nem baj, sőt, ezt szeretnénk elérni. Akkor vagyunk készen, amikor a héj teljesen leégett a padlizsánról, addigra belül is megpuhul. Most az egészségügyi vonzatoktól tekintsünk el, a nyílt tűzön sütés sosem volt a fitnessmániás egészségguruk terepe, nem is lesz, viszont finom.

Ettől az elszenesedett héjtól úgy szabadítjuk meg a padlizsánt, hogy először odacsapkodjuk valamihez, hogy ami tud, az leperegjen róla, a többit pedig lehúzzuk a kezünkkel. Belátom, ez egy meglehetősen szokatlan eljárás, de nem egy alkalommal láttam már ezt a technikát az erdélyi ismerősöktől, mielőtt elkezdtem volna gyakorolni, az így készült étel pedig egyszerűen mennyei. Megmondtuk már korábban is: a füst fűszer.

Padlizsánkrém

Az így elkészült, illatos padlizsánból készíthetünk például padlizsánkrémet. Számtalan receptje létezik, sőt bizonyos körökben a padlizsánkrémverseny teljesen bevett dolog, na, kié a finomabb. Hát a miénk, nyilván.

Padlizsánkrém (Fotó: iStock)

Padlizsánkrém (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 2 darab padlizsán
  • fél fej közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál majonéz a kedvenc fajtánkból
  • só, bors

Elkészítés

  1. A megsütött padlizsánokat villával pépesre nyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a majonézt, sót, borsot, és összekeverjük.
  2. Ha nem szeretjük darabosan, akkor botmixerrel is pépesíthetjük a padlizsánt, de még mielőtt hozzáadnánk a hagymát, mert a turmixolt hagyma igen rossz ízű, sajnos.

Készíthetünk belőle ajvárt is

Ajvárból nem lehet, de nem is érdemes keveset készíteni, a mértékegysége a tepsi, mivel abban fognak sülni a hozzávalók. Kivéve persze a padlizsánt, mert az nyilván parázson.

Hozzávalók

  • 1 kg kápia paprika
  • 2-3 szem paradicsom
  • 2-3 padlizsán
  • 1 fej fokhagyma
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés

  1. A padlizsánt megsütjük parázson, közben a kápiát és a paradicsomot megmossuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. Melléfektetjük a keresztben félbe vágott fokhagymafejet is, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, és betoljuk a 180 fokos sütőbe.
  2. Addig sütjük, amíg a paprika héja elkezd feketedni, és már le lehet húzni róla. Hagyjuk kihűlni, majd a paprikákat meghámozzuk, a csumát, a magokat és ereket is kiszedjük belőle, a húsát egy tálba tesszük. A paradicsomot is megpucoljuk, a fokhagymapépet pedig kinyomjuk a héjából.
  3. Hozzáadjuk a sült padlizsánt, és összeturmixoljuk vagy húsdarálón ledaráljuk. Ízesítjük sóval, borssal, olívaolajjal. Üvegekbe töltjük, fogyasztásig hűtőben tároljuk. Pirítósra, sültekhez, grillételekhez csodálatosan finom. Húsokkal, kolbászokkal egészen remek párosítás.

További jó hír, hogy ha úgy jön ki a lépés, hogy sütés után nincsenek terveid a padlizsánnal, ebben az állapotában remekül bírja a fagyasztást, így akár egész télre bespájzolhatunk a parázson sült, illatos padlizsánból.

Ha pedig az ajvárt szeretnéd tartósítani, azt is lehet: zárjuk tiszta üvegbe, ültessük bele egy fazékba, töltsük fel vízzel az üveg háromnegyedéig, és lassan forraljuk vagy 30 percig. Utána bugyoláljuk be fazékkal együtt pokrócokba, és hagyjuk kihűlni. Innentől kezdve az ajvár eláll a kamrapolcon. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top