nlc.hu
Egészség

Embereken tesztelik az egyik ígéretes koronavírus-vakcinát

Embereken tesztelik a dohányhoz hasonló növényből készülő koronavírus-vakcinát

A kanadai Medicago elkezdte a koronavírus elleni oltóanyag humán klinikai tesztelését.
Koronavírus-vakcina

Mi is írtunk róla, hogy egy géntechnológiával foglalkozó kutatólabor ígéretes eredményt ért el a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében egy dohányhoz hasonló növénnyel.

Most arról számoltak be, hogy a többek között a Philip Morris International (PMI) és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai Medicago elkezdte a COVID-19 vírus elleni oltóanyag humán klinikai tesztelését.

Az innovatív módszerrel előállított vakcinát a nicotiana benthamiana növényből nyerik ki, mely a dohány rokonságába tartozó növény. Az oltóanyag célja, hogy a vírusra adott immunválaszt idézzen elő.

A Medicago humán klinikai vizsgálata 180 fős mintán, 50 és 55 év közötti betegek részvételével zajlik. A vizsgálat során különböző dózisokban – önmagában és két másik segédanyaggal is – tesztelik a koronavírus-vakcinát, az egyik a GlaxoSmithKline, a másik a Dynavax Technologies terméke.

Amennyiben a vizsgálat sikerrel zárul, a Medicago azt tervezi, hogy októberben megkezdi a késői fázisú klinikai vizsgálatokat is, és ezt követően a következő év végére 100 millió adag oltóanyag készülhet el.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Így halad a többi koronavírus-vakcina kifejlesztése:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top