nlc.hu
Egészség

Rovarcsípés kisokos

Így tudod felismerni, hogy milyen rovar csípett meg!

Szerencsére a legtöbb rovarcsípés csak kellemetlen, de nem veszélyes. Ennek ellenére nem árt tisztában lenni azzal, melyik csípés melyik rovartól származik.

A rovarcsípés mindig kellemetlen. Leggyakrabban szerencsére csak szúnyogok csípnek össze minket, ami pár nap alatt szerencsés esetben tökéletesen el is múlik, igaz, addig lesz pár kellemetlen pillanatunk, főleg, ha próbálunk uralkodni magunkon, és nem szétvakarni a csípés helyén keletkező viszkető dudort. Nem véletlenül hívják a szúnyogot gyötrő szúnyognak, sokszor elég csak a hangját meghallani, máris kellemetlenül érezzük magunkat tőle. Az se mindegy, hogy hol csíp belénk, mert a talpunkon sokkal kellemetlenebb, mint a felkarunkon. A szúnyoggal még így is a legjobban járhatunk, más rovatok csípése ugyanis sokkal kellemetlenebb tud lenni.

A leggyakoribb rovarcsípés a szúnyogé (Fotó: GettyImages)

A leggyakoribb rovarcsípés a szúnyogé (Fotó: GettyImages)

Különbséget kell tenni a rovarharapás és rovarcsípés között. A bolha, pár pókféle, vagy a hangya szó szerint a szájával harap belénk. Mivel ezek az állatok mindenféle fertőzéseket terjeszthetnek, ezt is komolyan kell venni.
A méh- vagy darázscsípéskor viszont valódi méreganyag kerül a testünkbe, ami komoly allergiás reakciókat is kiválthat.

Szúnyogcsípés

A csípés helyén ún. Skeeter-szindróma jelentkezik, ami nem más, mint az általában apró kis duzzanat, ami 2, maximum 10 cm átmérőjű lehet. Erős viszketéssel, néha akár fájdalmas bőrpirosodással is járhat. A csípés után a tünet még akár 12 órán keresztül is fokozódhatnak és a legrosszabb esetben akár 10 napig is eltarthatnak.

A méhcsípést jobb elkerülni (Fotó: GettyImages)

A méhcsípést jobb elkerülni (Fotó: GettyImages)

Darázs és méhcsípés

A méh vagy darázscsípés helyén általában csak egy kisebb piros, ám meglehetősen fájdalmas duzzanat alakul ki, ami bár nagyon kellemetlen tud lenni, az esetek többségében veszélytelen. Fontos azonban, hogy ha a csípést követő két napon légzési nehézség, újabb kiütés vagy keringési zavar, esetleg hasi panaszokat tapasztalunk, azonnal orvoshoz kell fordulni!

A darázscsípés veszélyes is lehet (Fotó: GettyImages)

A darázscsípés veszélyes is lehet (Fotó: GettyImages)

A csípés fél órán belül akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel, a beteget rögtön kórházba kell szállítani, és addig is folyamatosan kapcsolatban kell lenni a mentősökkel.

A bolhacsípés általában az alsó végtagokon található (Fotó: GettyImages)

A bolhacsípés általában az alsó végtagokon található (Fotó: GettyImages)

Bolhacsípés

Az általában az alsó végtagon található, elviselhetetlenül viszkető apró csípések bolhától származnak. A legtöbb esetben pár nap elteltével teljesen megszűnnek a panaszok, de néha akár nagy, tenyérnyi duzzanat is kialakulhat a csípés helyén.

Könnyű felismerni a kullancs csípését, ha lyme kórral fertőzött (Fotó: GettyImages)

Könnyű felismerni a kullancs csípését, ha lyme kórral fertőzött (Fotó: GettyImages)

Kullancscsípés

A legfontosabb, hogy amint észrevesszük a kullancsot, azonnal távolítsuk el a bőrből, minél tovább marad a kullancs a bőrben, a annál nagyobb, a veszélye a fertőzésnek. A legegyszerűbb ezt a patikában kapható kullancseltávolítóval elvégezni. Tévhit, hogy csavargatni kell, vagy hogy gond, ha a kullancs feje beszakad. Ha mégis megtörténik, aggodalomra semmi gond, a fej pár nap alatt magától kiesik.
A Lyme-kór jellegzetes bőrtünetet okoz, amik nem csak a csípés körül, hanem a testen bárhol megjelenhetnek. Amíg ilyen bőrtünet van, addig a kezelés, ezért nem kell aggóni, ha nem tudjuk mikor csípett meg minket a kullancs. A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, amit érdemes rendszeresen beadatni.

Sokan észere se veszik a poloskacsípést, csak napokkal később (Fotó: GettyImages)

Sokan észere se veszik a poloskacsípést, csak napokkal később (Fotó: GettyImages)

Ágyipoloska

Az ágyi poloska csípése pici és kerek, ami kiemelkedik a bőr felületéből, hasonlít a csalánkiütésre. Mivel nem mindig lehet azonnal észrevenni, sőt, néha csak a csípés után egy-két héttel jelentkezik az erős viszketés, sokan nem is tudják, hogy poloska csípte meg őket.

A vöröhangya csípése pár nap múltán ilyen lesz (Fotó: GettyImages)

A vöröhangya csípése pár nap múltán ilyen lesz (Fotó: GettyImages)

Hangyacsípés

Magyarországon a vöröshangya csípése a leggyakoribb. A csípés a csípés pillanatában még csak egy apró piros pötty, égető érzéssel. Pár nappal később a pöttyök gennyes, pattanásszerű, viszkető pontokká változhatnak át. Ilyenkor fontos figyelni a kezelésükre, hogy később ne maradjon utánuk heg.

Ha már megcsípett, így kezeld:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top