Életmód

Rovarcsípés-kisokos – tudtad, hogy a darázscsípés lúgos, a méheké viszont savas?

A rovarcsípések sem egyformák, van, amit savas borogatással enyhíthetünk, másokat lúgossal. Pók, kullancs, méh, darázs, szúnyog – így kezeld a csípéseket.

Szúnyog, méh, darázs, kullancs és pók – csak néhány azok közül a „csípős” rovarok közül, amelyek megkeseríthetik a nyár önfeledt pillanatait. Hogy veled ez ne forduljon elő, összegyűjtöttünk néhány jól bevált rovarriasztó tippet és praktikát arra az esetre, ha mégsem sikerült ép bőrrel megúszni a találkozást.

Nyáron, amikor sok időt töltünk szabadtéri kikapcsolódással, jóval gyakoribbak a különböző csípések, mint az év többi hónapjában. Bevethetünk persze jó pár rovarűző eszközt (gyertyákat, füstölőket, krémeket, speciális anyagokkal átitatott karkötőket stb.), amelyek védelmet nyújthatnak a kellemetlenkedőkkel szemben, de a legtöbben sajnos így sem ússzuk meg csípések nélkül a szezont.

Expressz segítség csípésekre

Tudtad, hogy a szúnyogok enyhe fájdalomcsillapítóval kezelik a bőrünket, mielőtt megszúrnának? Ezért van az, hogy sokszor meg sem érezzük, amikor a vérünket szívják, csak akkor vesszük észre a csípést, amikor viszketni kezd, és kissé bedagad a művelet helye. A szúnyogcsípés legtöbbször nem jár fájdalommal, de a viszketés rendkívül zavaró lehet, ha pedig elvakarjuk, akár felül is fertőződhet.

Ha több szúnyog is összecsipkedett, érdemes antihisztamin-tartalmú krémeket vagy géleket használni, de akár természetes gyógymódokat is segítségül hívhatunk. Egy pohár hideg vízbe tegyünk egy kiskanál almaecetet, keverjük össze, és borogassuk ezzel a viszkető csípéseket, de ha ezt nem tudjuk elkészíteni, sokat segíthet az is, ha jégkockával hűsítjük az összecsipkedett bőrt.

A hangya például hangyasavat bocsát ki (Fotó: Hans Braxmeier / Pixabay)

Van egy rossz hírünk: egy darázs akár többször is megcsíphet, mivel egészen addig képes a támadásra, amíg el nem veszíti a fullánkját, míg a méhek az első csípést követően harcképtelenné válnak. Már egy darázs- vagy méhcsípés elég ahhoz, hogy erőteljes égő érzés, kipirosodás és duzzanat alakuljon ki, a csípés helye pedig akár napokig fájdalmas maradhat. A méhcsípésre gyors segítség lehet a vízben feloldott szódabikarbóna, míg az ennél fájdalmasabb darázscsípésre a jéghideg vízben elkevert citromlé hozhat enyhülést borogatásként. A fullánkosok csípésére a házi gyógymódok közül a frissen szeletelt hagyma az egyik legelterjedtebb, ennél korszerűbb megoldás azonban az, ha mentolos géleket, hűsítő kendőket vagy citrom- és levendula-illóolajat tartunk magunknál (ezeket csakis hígítva használjuk!)

A langyos vagy hideg vizes borogatás és a jegelés enyhülést hoz szinte minden csípés esetén, a további házi gyógymódokkal azonban érdemes csínján bánni, főleg akkor, ha nem tudjuk, hogy milyen rovar csípett meg.

A méhek és a darazsak mérge más-más összetételű: a méheké savas kémhatású, így a csípés okozta kellemetlenségeket lúgos kémhatású szerekkel enyhíthetjük leginkább (mint amilyen a szódabikarbóna). A darazsak ezzel szemben lúgos mérget juttatnak a bőrbe, amit savas kémhatású ellenszerekkel tehetünk ártalmatlanná (azaz ecettel vagy citromlével).

A kullancsok csípésére is igaz, hogy legtöbbször meg sem érezzük, amikor a bőrünkbe fúrják magukat. Legkedveltebb testrészeik a hajlatok és a hajas fejbőr, ráadásul az emberek mellett a házi kedvenceket is nagyon szeretik. Ha kullancsot találunk, az első és legfontosabb lépés, hogy a lehető leghamarabb távolítsuk el! Ehhez érdemes gyógyszertárban kapható kullancscsipeszt vagy kullancskanalat használni, ezekkel ugyanis a gyakorlatlan kezek is könnyen boldogulnak.

Semmiképp se csavargassuk a bőrbe fúródott kullancsot, ettől ugyanis leszakadhat a feje, és az összenyomás sem jó ötlet, mert veszélyes anyagokat juttathat a szervezetünkbe.

Fontos, hogy kullancscsípésre ne vessünk be semmilyen házi praktikát, mint amilyen a zsíros vagy olajos bedörzsölés vagy a sózás, mert azokkal csak ronthatunk a helyzeten!

Jegyezzük meg jól, hogy ha a csípés helyén kokárdaszerű körök jelennek meg, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert az fertőzött kullancscsípésre is utalhat!

Úristen, pók!

Téved, aki azt hiszi, hogy a pókcsípés csak azoknak okozhat kellemetlenségeket, akik kertes házban, a természet lágy ölén élnek, a nyolclábúak ugyanis a városi lakótelepeken is szép számmal vannak jelen. Szerencsére Magyarországon csak igen ritkán fordul elő mérges pókcsípés, külföldi utazás alkalmával azonban találkozhatunk olyan pókokkal is, amelyek különösen veszélyesek lehetnek. Elég a magyarok által is igen kedvelt Olaszországig utazni, és máris összetalálkozhatunk a hírhedt fekete özveggyel, amely elsősorban akkor csíp, ha veszélyben érzi magát, akkor azonban cseppet sem kíméletes.

Nem kell azonban mérges pókkal találkoznunk ahhoz, hogy kellemetlen tüneteket produkáljunk, egy közönséges pók csípése is okozhat allergiát, amit semmiképpen sem szabad félvállról venni. Erre leginkább nagy kiterjedésű bőrpír, duzzanat és csalánkiütés utalhat, súlyosabb esetben pedig akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A pókcsípéssel járó fájdalmat hideg vizes borogatással, jegeléssel vagy aloe vera géllel enyhíthetjük hatékonyan.

Jelek, hogy nagy a baj

Egy szimpla szúnyogcsípés is okozhat kellemetlenségeket, kipirosodhat, felhólyagosodhat, fájhat, mindez azonban semmiség a méh-, a darázs- vagy a dongócsípéshez képest. Arra, aki allergiás a rovarméregre, komoly veszélyt jelenthet egy-egy csípés, ami rosszabb esetben akár halált is okozhat.

Ha a csípés helyén 2-3 centi átmérőjű vörös terület alakul ki, nincs ok aggodalomra, ha azonban ennél jóval nagyobb rész pirosodik ki, dagad fel vagy ég, túlérzékenységre gyanakodhatunk. Ez szerencsére nem életveszélyes állapot, a biztonság kedvéért azonban érdemes orvossal konzultálni.

Vannak azonban olyan tünetek, amik haladéktalan orvosi beavatkozást igényelnek, vagyis jelentkezésük esetén a mentőket is hívhatjuk – ezek általában a csípéstől számított 30 percen belül alakulnak ki allergia esetén:

  • légzési nehézség, fulladás,
  • az ajkak és az arc feldagadása,
  • hányás,
  • nagy kiterjedésű bőrirritáció vagy csalánkiütés,
  • erőteljes, nagy területet érintő viszketés,
  • ájulás közeli állapot,
  • eszméletvesztés.

Ha ezek közül bármelyiket észleljük csípés után, azonnal cselekedni kell!

8 tipp a megelőzésért

Viseljünk világos színű ruhákat!

Kerüljük az erőteljes, édes illatú parfümöket!

Ne mászkáljunk mezítláb a fűben!

Ha méhek, darazsak vagy dongók repkednek körülöttünk, kerüljük a hirtelen mozdulatokat!

Az otthoni hulladékot tároljuk jól záródó szemetesben!

A kertben vagy a teraszon elfogyasztott ebéd vagy vacsora után gyorsan szedjük le az asztalt!

Ne húzzuk le az ablakot az autóban vezetés közben!

Ha motoron utazunk, ne hagyjuk szabadon a végtagjainkat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top