nlc.hu
Életmód

Nem ér semmit a darázscsípésre a kalcium

Kalcium a méh- és darázscsípésre? Nem jó ötlet!

A darázscsípés a legtöbb embernél enyhe tünetekkel jár, súlyos allergiás reakció esetén életveszélyes is lehet: ezért nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi segíthet ilyen esetben.

Az elszaporodó méh- és darázsrajok minden nyáron visszatérő kellemetlenséget, problémát okoznak. Míg a legtöbb embernél szerencsére csak fájdalommal és enyhe gyulladással jár a csípésük, van, akinél nagyobb baj is lehet. Nemrég például mi is beszámoltunk arról a háromgyerekes szigethalmi édesapáról, aki egy rovarcsípés miatt esett kómába és vesztette életét.

A férfi súlyosan allergiás volt a darázscsípésre – az ilyen esetek miatt pedig fontos tudni, hogy hogyan enyhíthetjük hatékonyan az allergiás reakciót. A legtöbbünk gyerekkorától azt tanulta, hogy a kalcium pezsgőtabletta jó a rovarcsípésekre, ez azonban csupán városi legenda.

Utánajártunk, hogy miért nem érdemes kalciumot adagolni egy allergiásnak és mit tehetünk helyette.

Mi a kalcium és mire jó?

A kalcium olyan természetes anyag, melynek részvétele számos alapvető élettani folyamatban elengedhetetlen. Ezek közé tartozik például az izmok összehúzódása, a véralvadás szabályozása, enzimek működése, egészséges növekedés, idegi impulzusok vezetése és hormonok felszabadulása.

Kalcium

A kalcium kiváló a csontok és az idegi működés támogatására
(Fotó: Getty Images)

Az hivatalos gyógyszerleírás szerint a kalcium alkalmazási területei között megtalálhatóak a kalciumhiányos állapotok, mint például az alultápláltság vagy terhesség. Ekkor az alacsony kalciumszint miatt görcsök léphetnek fel, amelyek kezelésére lassú intravénás injekció vagy infúzió alkalmazható. A kiválasztott kalciumdózis a beteg aktuális állapotától függ, és lehetőség van 1–4 ampulla beadására.

A kalcium tehát kiváló a csontok és az idegek védelmére, a csontritkulás megelőzésére és kezelésére, allergia ellen azonban semmi sem támasztja alá, hogy hatna.

Az MTA kutatói alapos szakirodalmi áttekintés során nem találtak olyan klinikai vizsgálatot, tanulmányt vagy cikket, amely megfelelően foglalkozna a kalcium terápiás szerepével allergiás állapotokban. Az akut allergiás esetekben a kalcium használata egyáltalán nem megalapozott tudományosan, sőt, több esetben inkább kétségek merültek fel vele szemben.

Ha nem kalcium, mi kell a darázscsípésre?

Már csak azért is fontos tisztában lenni az irritáció hatékony enyhítésével, mert a rovarcsípések úgynevezett anafilaxiás sokkot is okozhatnak, ami a szervezet idegen anyaggal való reakciója során fellépő súlyos, életet veszélyeztető túlérzékenységi reakció.

Az anafilaxiás sokk tünetei

Az anafilaxiás sokk tünetei között van a bőrpír, a rosszullét, a szédülés, a nyelv, száj és/vagy garat beduzzadása, a verejtékezés, a légzési nehézségek és az eszméletvesztés is.

Az anafilaxia kockázatának előzetes szűrővizsgálattal történő kimutatása nem mindig lehetséges, mivel azok, akik panaszmentesek és nem emlékeznek allergénnel való érintkezésre, valószínűleg nem termelnek IgE ellenanyagot a szervezetben. A rovarméreg okozta allergia diagnosztizálása sokszor csak akkor lehetséges, amikor a beteg már tapasztalta a tüneteket. Ettől függetlenül segítséget nyújthat a kockázatfelmérés: bizonyos foglalkozások, betegségek és életmódbeli tényezők esetén magasabb lehet az anafilaxia előfordulásának kockázata.

A tüneteket döntően a vérnyomáscsökkenés okozza, mely végül ájuláshoz, szívmegálláshoz is vezethet, így ha valakin ezeket tapasztaljuk, azonnal hívjunk mentőt!

A legtöbb esetben persze szerencsére nem kell ilyen súlyos reakcióra gondolni, de még egy enyhe allergia esetén is vannak hatékonyabb gyógyszerek, mint a kalcium.

Kis felületű (2-10 cm) bőrpír, gyulladás esetén az orvosok szerint nincsen szükség külön gyógyszerre: ha akarunk, akkor beszerezhetünk hűsítő krémeket, géleket, amik segítenek csökkenteni a duzzanatot, de ilyenkor működhetnek az olyan házi praktikák is, mint az ecetes-vizes borogatás.

Nagyobb területű gyulladás, tehát 10 cm-nél nagyobb bőrfelületet érintő pirosság, duzzanat esetén a legjobb megoldás a patikában recept nélkül kapható antihisztamin-tabletta. Helyileg hűsítő gél vagy szteroidtartalmú kenőcs segíthet a panaszok csökkentésében.

Ha valaki tudja magáról, hogy allergiás a rovarcsípésekre, akkor mindenképpen érdemes antihisztamint tartania magánál, ha pedig korábban már volt anafilaxiás reakciója, annak mindenképp ajánlott a háziorvosával tb-támogatott adrenalin-autoinjektort felíratnia. Ez egy tollhoz hasonló eszköz, amit izomba kell szúrni és anafilaxiás sokk során életmentő lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top