nlc.hu
Életmód

Életet mentett az Epipen egy szentendrei suliban

Megmentette egy gyerek életét az adrenalin-injekció egy szentendrei iskolában

Lódarázscsípés miatt súlyos allergiás tünetei alakultak ki az egyik szentendrei iskola diákjának. Szerencsére rendelkezésre állt az ellenszer.

A szentendrei intézmény udvarán csípte meg a lódarázs a kisfiút, aki a csípés hatására életveszélyes állapotba került. A csípés után először még semmi sem látszott rajta, ám a tanterembe visszaérve elkezdett viszketni és felhólyagosodni a gyerek bőre, és még a szája dagadására is panaszkodott. Szerencsére a tanárnő azonnal felismerte a súlyos allergiás reakciókat, és vitte a gyereket az iskola orvosi rendelőjébe – írja a Hírklikk.

Adrenalin injekció

Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

A védőnő azonnal szaladt az Epipenért és azzal a lendülettel a mentőket is hívta. Nem volt rest beadni az injekciót a bajba került diáknak. Az Epipen beadása szerencsére megállította a száj dagadásának folyamatát, a mentők pedig tíz percen belül kiértek a helyszínre. Átvették a kisfiú ellátását, majd kórházba szállították. Szerencsére egyre több önkormányzat és tankerület dönt úgy, hogy köznevelési intézményeikbe biztosítják a két adrenalin-autoinjektort. Az önkormányzatok önköltségen szerzik be az autoinjektort, mivel egyelőre nincs minisztériumi rendelet arról, hogy minden intézményben kötelezően legyen Epipen-eszköz. Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület azért küzd, hogy az Epipen tartását minden köznevelési intézményben kötelezővé tegyék, hiszen életet menthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top