nlc.hu
Életmód

Darázscsípés okozta allergiás sokknál segített az Epipen

Darázscsípés miatti allergiás reakció után segített az Epipen egy gyulai iskolában

A súlyos allergiás reakció, az anafilaxia kezelésére szolgáló oldatos injekció, az Epipen jó szolgálatot tett Gyulán, ahol egy darázscsípés okozta súlyos helyzetben segített.

Egy tizenhárom éves lányt a nyakán csípett meg egy darázs kedden kora délután egy gyulai iskolában. Az eset után a lány arca bedagadt, zsibbadt a szája, gombócérzés jelentkezett a torkában és nehezen nyelt. Az iskola titkárságának egyik munkatársa azonban gyorsan beadta neki az iskolában tárolt Epipent, aminek köszönhetően a lány gyorsan tünetmentessé vált – írja a beol.hu.

Darázs

Kis híján tragédiát okozott egy darázscsípés (fotó: Pixabay)

A mentők persze ettől függetlenül kiérkeztek a helyszínre, és a protokoll szerint a gyermekosztályra szállították a tanulót, ahol egy napon keresztül megfigyelik majd. Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere és Abdulrahman Abdulrab Mohamed év elején jelentette be, hogy a súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát mutató betegek életének megmentését szolgáló Epipen oldatos injekciót biztosítanak Gyulán minden oktatási és nevelési intézménynek. Azóta a készítményt el is juttatták az intézményekbe, és képzést is szerveztek, hogy szükség esetén hatékonyan adják be az injekciót. Az Epipen iskolákba juttatásában szerepe volt egy év eleji budapesti tragédiának is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top