nlc.hu
Aktuális

Hiánycikk a gyerekeknek adható életmentő injekció

Hiánycikk a gyerekeknek adható életmentő adrenalininjekció

Szükségessé vált az OGYÉI szerint egy új, 700-1000 darabos szállítmány sürgősségi behozatala.

Azóta, hogy Újpesten néhány hete, feltehetően súlyos mogyoróallergia miatt életét vesztette egy hétéves kisfiú, jelentősen megnőtt a kereslet a gyerekeknek súlyos allergiás reakciók esetén adható adrenalininjekció iránt. Ennek eredményeként hiány alakult ki a termékből. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az nlc.hu-nak megerősítette, hogy a januárban történt tragédia óta az Epipen Junior készítmény fogyása váratlanul megemelkedett, ami előre nem tervezhető keresletnövekedést eredményezett. Ezért új szállítmány sürgősségi behozatala (700-1000 darab) szükséges, ami a Junior tekintetében többhavi mennyiséget jelent.

földimogyoró

Kép: Pixabay

Noha megkérdeztük a hatóságot, hogy mikor érkezik meg az említett sürgősségi szállítmány, eddig erre nem kaptunk választ. Több érintett család azonban a patikában azt az információt kapta, hogy leghamarabb márciusban lesz kapható az injekció. Az OGYÉI levelében azt is hangsúlyozta, hogy, bár a gyerekek számára adható készítményből valóban hiány van, a 300 mikrogrammos felnőtt Epipen esetén az ellátás folyamatos, jelenleg is 1900 darab van készleten amihez újabb 1090 darab érkezik. Ez szerintük a szezonális csúcsokat figyelembe véve is bőséges ellátást jelent.

Mint arról korábban beszámoltunk, a tragédia óta számos önkormányzat jelezte, hogy a jövőben a hozzájuk tartozó iskolákban és óvodákban gondoskodik az adott esetben életmentő jelentőségű injekcióról. Úgy tudjuk, hogy a kialakult hiány azzal függhet össze, hogy tudatosabbá váltak a szülők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top