nlc.hu
Egészség

Koronavírus-gyógyszert gyárt a Richter

Már Magyarországon is gyártják a koronavírus elleni gyógyszert

A Richter már gyártja a remdesivir hatóanyagú gyógyszert, amely az egyik leghatékonyabbnak bizonyult a koronavírus ellen.

A Richter már gyártja Magyarországon a koronavírus elleni leghatékonyabb gyógyszert – értesült az Index, információjukat pedig a gyógyszergyártó vállalat is megerősítette.

A cég közölte, hogy öt hónap munka után megoldották a súlyos stádiumban lévő covid-betegek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártottak.

Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a lapnak azt mondta: a remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.

Remdesivir gyógyszer a koronavírus ellen

Remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullák az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Képünk illusztráció! (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A gyógyszer szeptemberben már minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett, így az injekció formájában elérhető hatóanyag körülbelül 260 kórházi beteg kezelését teszi lehetővé. Ezt a mennyiséget folyamatosan tudják növelni, ahogy haladnak a minőségellenőrzéssel. A még hátralévő klinikai vizsgálatok lebonyolítása viszont nem a Richter feladata.

A gyógyszergyár a kormánytól kapott megbízást a fejlesztésre. A legyártott gyógyszereket a vállalat átadja, kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, bevételük nem keletkezik belőle.

Még több hír a remdesivirről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top