nlc.hu
Egészség

Tarkótáji fájdalom oka

Tarkótáji fájdalom: mi okozza, hogyan enyhíthető?

Magas vérnyomás, stressz vagy gerincprobléma – mi okozza a fájdalmat a fej hátsó részén? Utánajártunk a tarkótáji fájdalom kiváltó okainak!

Fejfájós típus vagy? Jó, ha tudod: nem mindegy, hogy a homlokod, a halántékod, vagy éppen a tarkód táján jelentkezik a fájdalom. A tarkótáji fájdalom kiváltó oka ugyanúgy lehet a túlhajszolt életmód, mint egy csigolya.

Elaludtad vagy meghúztad a nyakad

Ha este még nem fájt a tarkód, de reggelre alig tudod mozgatni a nyakad, jó eséllyel elaludtad. Nem ritka, hogy ez a típusú fájdalom tarkótájon jelentkezik, és veled marad akár egy egész napig is. Kenegesd gyulladáscsökkentő krémmel, másnapra nagy valószínűséggel elmúlik.

De ha egy rossz mozdulat miatti becsípődés okozza a fájdalmat, akkor nem érdemes halogatni az orvosod meglátogatását. A gyulladáscsökkentő injekció, amit kapsz, nagyban lerövidíti a gyógyulás időszakát, és a fájdalmaid is jelentősen enyhülnek.

A stressz és a tarkótáji fájdalom

A stressz és a fejfájás általában kéz a kézben járnak – különösen igaz ez a tarkótáji fájdalomra. Amikor túlhajszoljuk magunkat, és stresszesek vagyunk, a nyak, a váll valamint a tarkó izmai megfeszülnek – ha ez huzamosabb ideig tart, be is keményednek. A folyamatos feszülés akadályozza a vérellátást, ami oxigénhiányhoz, majd tarkótáji fájdalom kialakulásához vezet. Persze mindezt már csak akkor vesszük észre, amikor akaratlanul is tekergetjük a fejünket, masszírozzuk, nyomkodjuk a nyakunkat, vállunkat.

Azért, hogy ezt megelőzd, érdemes legalább másfél óránként felállnod az asztalodtól, és kicsit átmozgatni a felsőtestedet. Menj ki a levegőre néhány percre, vagy szellőztess! A friss levegő, valamint már 1-2 perces kar- és fejkörzés is igazi felüdülés lehet az elgémberedett végtagjaidnak.

Mi okozza a tarkótájo fájdalmat?

A tarkótáji fájdalom kiváltója lehet a stressz is, de betegségre is utalhat

Magas vérnyomás is okozhat fejfájást a tarkó tájékán

Lehet, nem is gondolnád, de a magas vérnyomás nemcsak a szívünket és az érrendszerünket veszélyezteti, hanem tarkótáji fájdalom kiváltója is lehet. Habár a magas vérnyomás mára népbetegséggé nőtte ki magát, mégsem tudunk róla eleget. Többek között azt sem sűrűn hallhatod, hogy a reggeli fejfájás, ami a tarkótól indul, majd a fejtető irányába sugárzik, magas vérnyomásra figyelmeztető jel is lehet. Persze, ennek könnyen utánajárhatsz, ha rendszeresen méred a vérnyomásodat.

Ha magas vérnyomásra gyanakszol, reggeli előtt, délben/délután az étkezések előtt és este, a vacsora előtt is mérd meg a vérnyomásodat egy héten keresztül. Így reális képet kapsz a vérnyomásodról, és ha eltér a normál értéktől, feltétlenül konzultálj az orvosoddal!

A tarkótáji fájdalommal késlekedés nélkül fordulj orvoshoz, ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalatod:

– a fejfájás már minden napos

– hányingered van vagy hánysz

– több mint 6 hete vannak fájdalmaid

– a fájdalom mellé hidegrázás is társul

– a nyaki merevséget tapasztalsz

– lüktető fájdalom jelentkezik a fejed hátsó részén

– a végtagjaidban zsibbadás, gyengeségérzet jelentkezik

 

Van, amikor a blokkolt felső nyaki csigolyák a bűnösek

A tarkótáji fájdalom okozója a gerinced is lehet. A tarkótól induló és a szem felé sugárzó fájdalmat egy blokkolt csigolya is okozhatja. Ha fejforgatás hatására szédülést, egyensúlyzavart, fülzúgást és látászavart is tapasztalsz, elkezdhetsz gyanakodni.

Amikor a csigolyák közötti ízületek mozgékonysága csökken, nemcsak mozgásod válhat kötötté, hanem a tarkód is fájhat. Különösen akkor, ha ülőmunkát végzel, fontos, hogy a nyakadra, a törzsedre és a vállaidra kiemelten ügyelj, ami az átmozgatást illeti. Heti 3-4 alkalommal szánj időt a sportra, de minimum végezz irodai tornát, amihez jóformán fel sem kell állnod, mégis át tudod mozgatni a problémás területeket.

Ha a fájdalom nem enyhül, és már szinte az életed része, járj a végére, és keresd fel az orvosodat! Egy ortopéd szakorvost, manuálterapeuta jó eséllyel segíteni tud a problémádon. Az állapotodtól függően a gyógytorna, a gyógymasszázs, egy injekció-kúra és a lökéshullám terápia is segíthet.

Fejfájós típus vagy? Számolj le a fájdalommal, segítünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top