nlc.hu
Egészség

Hüvely viszketés oka

A hüvely viszketésének 7 fő oka

A hüvely viszketése nagyon gyakori, és bizony meg tudja keseríteni a mindennapjainkat. Sorra vettük, mi lehet a viszketés oka, így orvosolni is könnyebb lesz a problémát.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a hüvely viszketés nem ciki. Egy teljesen természetes dolog, ami valamilyen problémát jelez, ahhoz, hogy orvosolni tudd, először ki kell deríteni, hogy mi okozza. A skála elég széles, mutatjuk a lehetséges okokat:

Bakteriális fertőzés

A Bakteriális vaginózis a hüvely viszketésének egyik leggyakoribb oka. Ilyenkor megváltozik a hüvely egészséges PH-értéke, felborul, az egyébként védelmező, hüvelyi baktériumflóra egyensúlya, a normál esetben kis számban jelenlévő baktériumok elszaporodnak. A viszketés mellett a legtöbbször szürkésfehér, erős szagú, gyakran halszagra emlékeztető folyás kíséri. Célzott kezeléssel megszüntethető. A fertőzés mértékétől és a tünetek erősségétől függően először érdemes kipróbálni valamilyen vény nélkül kapható szert, ha az nem használ, akkor pedig orvoshoz fordulni

Hüvelygomba

Nagyjából ugyanannyira gyakori, mint a bakteriális fertőzés. Itt is a hüvely egyensúlyának felborulása a ludas. Kiválthatja antibiotikumkúra, stressz, a táplálkozási szokások megváltozása, de szexuális érintkezést követően is jelentkezhet, vagy összeszedhetjük például az uszodában vagy a nyilvános vécék használatakor. A legtöbbször fehér vagy sárgás színű, túrószerű, darabos folyás kíséri. A viszketés mellett sokszor égő érzés is jelentkezik, ami szexuális együttlét során erősödhet. Szintén kezelhető vény nélkül kapható készítményekkel, valamint érdemes Candida diétát is tartani, mert a legtöbbször Candida gomba okozza. Ha nem múlnak a tünetek, akkor az orvos tenyésztést készít, hogy kiderüljön, pontosan milyen gombáról van szó és célzottan lehessen kezelni.

Allergiás reakció

A Kontakt dermatitisz egyfajta allergiás reakció, amit akár egy parfüm, vagy öblítőszer is kiválthat. De okozhatja a síkosétól, vagy az óvszer is, esetleg az intim szőrtelenítéshez használt anyagok, vagy az illatosított tisztasági betét is. Érdemes végiggondolni, hogy mi mindennel kerültünk kapcsolatba odalent. A viszketés mellett kipirosodás, duzzanat és a bőr megvastagodása is jelentkezhet. Ilyenkor cseréljük le a lehetséges okozókat. Minden legyen hipoallergén. Ezen kívül arra is érdemes figyelni, hogy a túlzásba vitt tisztálkodás is árthat a hüvelynek.

Nem megfelelő fehérnemű

Egy nagyon egyszerű, mégis gyakori ok a nem megfelelő fehérnemű. A műszálas alsóneműk nagyon szépek, viszont nem ajánlott a mindennapi viselésük, mert irritálhatják a nemi szerveket és a megfelelő szellőzést is akadályozzák. Ez viszketéshez és a baktériumok elszaporodásához vezethet. Éljen a pamut fehérnemű, sokkal komfortosabb!

a hüvely egészsége kiemelten fontos

A hüvely viszketését sok minden okozhatja (Fotó: Getty Images)

Ekcéma, pszoriázis

A genetikus bőrbetegségek, mint az ekcéma vagy pszoriázis nem csak a bőrfelületeken, de a genitáliákon is okozhatnak viszketést, amihez vörös foltok, kiütések is társulhatnak. Ilyen esetekben érdemes bőrgyógyászhoz fordulni segítségért.

Hormonszintváltozás

Az ösztrogénszint csökkenése a hüvely nyálkahártyájának kiszáradásával, a hüvely belső falát védő réteg elvékonyodásával jár, ami irritációhoz, viszketéshez vezethet. Mindez a legtöbbször a klimax időszakában vagy azután jelentkezik. De nem kell tőle tartani, mert szerencsére könnyen kezelhető ösztrogéntartalmú krémekkel, esetleg tablettákkal.

Herpesz, trichomoniasis és más nemi úton terjedő betegségek

A trichomoniasis és a herpesz egyaránt nemi úton terjedő betegségek, és a legnagyobb veszélyük, hogy gyakran hosszú a lappangási idejük, vagy nem is mutatnak tüneteket, mégis fertőznek. A betegségek tünetei közé tartoznak a viszketés mellett a váladékozás, a bőr kirepedezése vagy kinövések, hólyagok megjelenése, a vizeletürítéskor jelentkező fájdalom, égő vagy csípő érzés. A trichomoniasist antibiotikumokkal kell kezelni. ha a fent felsorolt tüneteket tapasztalod, fordulj orvoshoz. és fontos tudni, hogy a fentieken kívül még rengeteg más nemi betegségnek vagyunk kitéve, amiknek talán a viszketés a legenyhébb tünetük. Ezért is fontos a megfelelő védekezés.

Még több hasznos cikk a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top