nlc.hu
Egészség

Ez lehet a társas távolságtartás egyik hatása

Koronavírus: ilyen hatása is lehet a társas távolságtartásnak

Dél-amerikai kutatók szerint a társas távolságtartás megnöveli a magas vérnyomás kockázatát.

Az argentin Favaloro Alapítvány Orvosi Egyetem szakértői szerint a koronavírus miatti szociális izoláció megnöveli a magas vérnyomás esélyét, mégpedig 37 százalékkal, írja a 24.hu.

Argentínában március 20-án vezették be országszerte a kijárási korlátozásokat, az emberek csak a legszükségesebb esetben hagyhatták el az otthonukat, az iskolák bezártak, a közösségi eseményeket lemondták. A szakértők megjegyezték, hogy miután a karantént kihirdették, egyre több sürgősségire érkező betegnél vették észre a magas vérnyomást.  Innen jött az ötlet, hogy megvizsgálják, vajon mi lehet az oka a változásnak.

A kutatók a karantén három hónapjának adatait vetették össze az előző év ugyanezen időszakának, illetve a korlátozások előtti három hónapnak az adataival. A karantén időszakából majdnem az összes sürgősségire érkező pácienst (98,2 százalékukat) bevonták a kutatásba. 

A 12241 alannyal végzett kutatás során kiderült, hogy a karantén alatt 391 betegnek volt magas vérnyomása, ez az összes páciens 23,8 százaléka. Mindkét másik vizsgált időszakban alacsonyabb volt ez az arány.

A szakértők szerint több oka is lehet ennek a jelenségnek, köztük lehet a

  • járvány miatt megnövekedett stressz
  • a családtagok miatti aggodalom,
  • a kevesebb mozgás
  • a megváltozott étkezési szokások, köztük a több alkoholfogyasztás is.

A sürgősségire érkező betegek egészségügyi panaszaiban és betegségeikben nem volt fellelhető változás, így nem ez okozta a gyakoribb magas vérnyomást.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Tudj meg mindent a magas vérnyomásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top