nlc.hu
Egészség

Téli depresszió elleni tippek

Ezekkel vértezd fel magad a téli depresszió ellen!

Ha csak enyhe vagy közepes a szezonális depressziónk, életmódbeli változatossággal tehetünk ellene. Súlyosabb esetben viszont irány a szakember.

A szezonális depresszió nem egy kitalált probléma, hanem a depressziónak azon fajtája, mely minden évben ciklikusan jelenik meg, azonos időszakban. Általában ősszel kezdődnek, a tél folyamán teljesednek ki, és tavasz végén enyhülnek a tünetek.  A depresszió éppolyan betegség, mint egy influenza, sőt, statisztikák azt mutatják, hogy az egyik leggyakoribb kórkép a nyugati társadalmakban, minden hatodik ember élete során legalább egyszer megtapasztalja a depressziós tünetek enyhe vagy súlyosabb formáját. A téli depresszió is elmélyülhet, ennek a kezelése mindenképpen szakember feladata kell, hogy legyen. Ilyenkor a pszichiáterek általában fény- és pszichoterápiát alkalmaznak, esetleg gyógyszerrel kombinálják a kezelést. 

A téli depresszió esetén gyakori az aluszékonyság, a letargikus, rossz hangulat, a hirtelen súlyváltozás (ez lehet fogyás és hízás is), a társas kapcsolatok elhanyagolása, és nagyon jellemző az is, hogy elveszítjük az érdeklődést olyan dolgok iránt, amik korábban érdekeltek. Bár sokan a fényhiánnyal kötik össze, valójában a mai napi nem ismertek a konkrét okai, de a szakemberek szerint a napos órák számának csökkenése felboríthatja a cirkadiánt, azaz a 24 órás napi bioritmusunkat, ez pedig depressziós tüneteket idézhet elő.

Mindemellett a napfényhiány hatására alacsonyabb lesz a szervezetünkben a szerotonin és a melatonin szintje is, amely befolyásolhatja az alvásminőségünket és a hangulatunkat is. A téli depresszió kockázatát emeli, ha a családban korábban más is szenvedett már ettől a betegségtől, és az is befolyással lehet rá, hogy mennyire napos, vagy épp napfényben szegény országban élünk. Ráadásul most, a koronavírus-járvány miatt bevezetett új, szigorú korlátozások, a sok home office, és az otthoni bezártság plusz rizikófaktort jelentenek.

A jó hír az, hogy ha a csak enyhe vagy közepes a szezonális depresszió, segíthet néhány életmódbeli változtatás, tudatosság.

Tippek téli depresszió ellen

Tippek téli depresszió ellen (Fotó: PixaBay)

Íme hat egyszerű tanács, amit nem lesz nehéz betartani:

  1. Több fényt a lakásba!
    Tegyél meg mindent, hogy napközben, főleg, ha sokat dolgozol otthon, minél több napfény jusson be a lakásba. Húzd el a függönyöket, metszd meg a házat beárnyékoló fát, és a szobában is alkalmazzunk hangulatfényeket, világos, vidám színeket. Használj fényfüzéreket, illatos gyertyákat.
  2.  Sportolj a rosszkedv ellen és legyél sokat a levegőn!
    A napi mozgás egyébként is elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez, és bizony a rossz hangulat ellen, és a stresszoldásra sem az utolsó megoldás. Mindegy, mit mozogsz, csak mozogj: már fél óra intenzív séta is sokat segít, a hétvégén pedig, ha az időd engedi, menj a természetbe kirándulni, fedezz fel új helyeket, vagy csak sétálj egyet a közeli parkban. A szakemberek szerint mindennap legalább egy órát a friss levegőn kellene töltenünk. Az otthoni mozgásra pedig remek megoldás az online óra, a videók, amikből a neten remek opciókat lehet lőni.
  3. Ne legyél sokat egyedül!
    Bár a kijárási tilalom miatt most ezt épp nehéz kivitelezni az esti órákban, főleg az egyedülállóknak, de normál időszakban, lehetőség szerint szervezz minél több közös programot az ismerőseiddel, családtagjaiddal, barátaiddal. Ha többen éltek együtt, esténként társasozzatok, készítsetek téli díszeket, töltsetek együtt minőségi időt. Telefonálj vagy skype-olj a barátaiddal, családtagjaiddal, ha személyesen nem is tudtok összefutni.
  4. Kényeztesd magad!
    Egy hosszú nap után készíts magadnak egy jó forró fürdőt, tegyél fel egy maszkot, főzz egy forró csokit, hallgass kellemes zenét. Foglald el magad valami olyan tevékenységgel, ami örömet okoz. Ne spórold el az időt, amit magaddal tölthetsz.
  5. Használd ki a gyógynövények erejét!
    Kiváló lehet erre az időszakra az orbáncfű, a citromfű, a komló, a macskagyökér, a kamilla vagy a fekete üröm. A gyógynövényeket fogyaszthatjuk teaként, vagy egyes fajtái illóolajként is működnek.
  6. Étkezz tudatosan, egészségesen!
    Legyen az étrended kiegyensúlyozott, zsírszegény, viszont fehérjében, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag. Figyelj arra is, hogy D-vitaminban dús ételeket is egyél rendszeresen: ilyenek a tejtermékek, a tojás, az olajos magvak, vagy a zsíros húsú halak, és az sem nagy baj, ha étrendkiegészítőként viszed be a szervezetedbe a napi adagot.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy az enerváltságod, a fáradékonyságod egyre súlyosabb méreteket ölt, fordulj szakemberhez, aki a megfelelő terápiával segít visszazökkenni az eredeti kerékvágásba.

Így a téli hangulat kellemes:

Kiemelt kép: PixaBay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top