nlc.hu
Egészség

Táppénzszabályok változása

Hamarosan könnyebben jutnak táppénzhez a karanténba került gyerekek szülei

Az iskolák csak telefonon, mailen szólnak a szülőknek, ha karanténba kerül az osztály, tehát papír sincs, amivel táppénzt igényelhetnének. Ez hamarosan változik.
Gulyás Gergely

Minden tizedik óvodában és minden hatodik általános iskolában van valamilyen járványügyi intézkedés – hangzott el az RTL Klub Híradójában. Ha fertőzöttet találnak, az érintett osztálynak tíz napig otthon kell maradnia. A híradó szerkesztőségének több szülő is jelezte: ha kiskorú gyerekét 10 napra hazaküldik például egy koronavírusos nevelő miatt, sehogy vagy csak nehezen tudják megoldani a felügyeletet. Ilyenkor csak a nagyszülők, barátok bevetésével lehet megoldani a helyzetet, hosszas logisztikázással, miután a család szabadságkerete hamar kimerül – fogalmazott egy anyuka név nélkül. 

A szülőknek joga van ugyan táppénzre menni, ám ennek ideje és összege is korlátozott, a gyermek korától is függ, a fizetés 50-60 százaléka lehet, de nem több, mint napi bruttó 10 733 forint. Sokszor azonban még az erre jogosító hatósági papírja sincs meg a szülőknek, mert az iskolák telefonon, emailen értesítik őket a karanténról. A rendkívüli tanítási szünetre pedig nem is jár táppénz. 

A híradó megkérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki elmondta: már dolgoznak a jogszabálymódosításon a szülői táppénz esetében; konkrétumokat nem árult el. A kormányinfón elhangzott az is, hogy a karanténba került pedagógusok hamarosan 100 százalékos táppénzt kaphatnak.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top