nlc.hu
Egészség

Sokan kapnak soron kívül védőoltást

A zavarosban halászva sokan juthatnak nálunk is soron kívül oltáshoz

Bár elvben pontosan meg van szabva, melyik csoportokat milyen sorrendben oltják, a gyakorlatban ez nem mindig működik hazánkban sem. Többen is kicselezhetik a rendszert, és kaphatnak soron kívül védőoltást.

Nemcsak Olaszországban lehet soron kívül koronavírus vakcinát kapni, hanem a 444.hu beszámolója szerint hazánkban is, bár kell hozzá némi szerencse és ügyeskedés. Az egészségügyben dolgozók beoltása már december végén megkezdődött, de mint azóta kiderült, köztük egyáltalán nincs prioritási sorrend. Ha úgy alakul, az otthon épp GYED-en lévő, amúgy az egészségügyben dolgozó édesanya akár előbb is megkaphatja a vakcinát, mint a Covid-osztályon, az első vonalban dolgozó orvos. Bizonyos oltópontokhoz nagyon nehéz bejelentkezni, máshol meg akár előzetes egyeztetés nélkül is besétálhat az ember. Ugyanúgy megkapják a vakcinát a már nyugdíjazott egészségügyi dolgozók és azok is, akik csak az adminisztrációban dolgoznak, mint az orvosok és nővérek, sőt a cikk olyanokról is beszámol, akik éppen csak laza kapcsolatban állnak az egészségüggyel.

Sokan szeretnék mielőbb megkapni a vakcinát (fotó: Pixabay)

Sokan szeretnék mielőbb megkapni a vakcinát (fotó: Pixabay)

Ők legalább még mind jogosan kapják az oltást, de nagyobb gondot jelentenek azok, akik az első körben a szabályok szerint még semmiképp sem juthatnának hozzá a koronavírus vakcinához. A 444-nek arról számoltak be, hogy bizonyos oltópontokon csak nyilatkozni kell arról, hogy valaki az egészségügyön belül milyen munkát lát el, de ezt semmilyen papírral nem kell igazolnia. Ennél is érthetetlenebb, hogy még személyit, valamint TAJ- és lakcímkártyát sem kértek. A jelenség mögött akár az is állhat, hogy többen nem jönnek el a nekik megadott oltási időpontra, és mivel ilyenkor több vakcina is kárba veszne, inkább beoltják velük a soron kívül érkezetteket. A lap egyik olvasója például arról számolt be, hogy a fia kíváncsiságból felhívta az egyik kórházat, azt állította, hogy egészségügyi dolgozó, és pár órán belül meg is kapta az oltást. A trükk később a család többi tagjánál is működött. Néha még telefonálni sem kellett, elég volt megjelenni. A 444 megkérdezte az esetekről Müller Cecíliát és a Nemzeti Népegészségügyi Központot, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ. További káoszt jelent az is, hogy a fővárosi tisztifőorvos leveléből az derült ki, hogy aki nem regisztrál, az nem kaphat oltást, miközben vasárnap az NNK jogi osztálya már pont az ellenkezőjét állította. Eszerint a kormány oldalán való regisztrálás nélkül is beoltathatja magát az ember, azt pedig, hogy mikortól lehet igényelni az oltást, a sajtóból és a kormány hivatalos tájékoztatási fórumairól lehet megtudni.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top