nlc.hu
Egészség

Légszennyezettség északkelet Magyarországon

Az ország északkeleti részében erős a légszennyezettség

Az ok a szokásos, a szálló por.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap frissített térképe szerint Putnokon veszélyesnek, Miskolcon és Sajószentpéteren pedig egészségtelennek minősítették a levegőt. Kazincbarcikán kifogásolt a levegőminőség. Az előrejelzés szerint ezeken a településeken nem várható jelentős változás a levegőminőségben.

Jármûvek az úton Sajószentpéter határában / MTI Fotó: Vajda János

Jármûvek az úton Sajószentpéter határában (Fotó: MTI / Vajda János)

Az ország többi, mérőállomással rendelkező településén elfogadható a levegőminőség. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNK korábban azt hangsúlyozta: veszélyes levegőminőség mellett a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, így azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük.

Mellélövés: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top