nlc.hu
Egészség

Tényleg kiöntik a megmaradt koronavírus elleni vakcinát?

Müller Cecília: Az oltás aranyat ér, nem fordulhatott elő, hogy kiöntsék a megmaradt adagokat

A hírek szerint ugyanis az oltóközpontokban nem tudják, hogy a nap végén megmaradt vakcinákkal mit kezdjenek, ezért előfordulhatott, hogy kiöntötték.

Botrány lett abból a hírből, amely szerint a szervezetlenség miatt a kiolvasztott koronavírus elleni vakcinák egy része a kukában végzi. Az Átlátszó cikkében egy budapesti kórházban dolgozó orvos nyilatkozott, aki elmondta, úgy tűnik, nincs terv arra, hogy mit kell csinálni a megnyitott vakcinákkal, és tudomása szerint ampullánként egyszerre 5-6 vakcinaegységet lehet egyszerre kibontani. „Az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de valamilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek” – fogalmazott.

vakcina

Vakcina (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Tegnap Müller Cecília a HVG kérdésére azt mondta, felhívta az oltóhelyek figyelmét, hogy feltétlenül használják fel a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget,  „akár egyfajta puffert képezve” az oltásra jelentkezőkből.

A mai sajtótájékoztatón pedig újságírói kérdésre megerősítette, „a vakcina aranyat ér, biztosan nem fordulhat elő olyan, hogy a nap végén kiöntsenek megmaradt adagokat”. Ha valaki nem jelenik meg valamilyen okból az oltásáért, akkor az adagját megkapja más. A tisztifőorvos szerint az oltópontok ezt meg tudják szervezni.

Az viszont biztos, hogy zavaros a helyzet. Mint azt mi is megírtuk, sokan kaphatnak soron kívül védőoltást. A 444.hu szerint bizonyos oltópontokon csak nyilatkozni kell arról, hogy valaki az egészségügyön belül milyen munkát lát el, de ezt semmilyen papírral nem kell igazolnia. Ennél is érthetetlenebb, hogy még személyit, valamint TAJ- és lakcímkártyát sem kértek. A jelenség mögött akár az is állhat, hogy többen nem jönnek el a nekik megadott oltási időpontra, és mivel ilyenkor több vakcina is kárba veszne, inkább beoltják velük a soron kívül érkezetteket.

Híreink a vakcináról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top