nlc.hu
Egészség

Kunetz Zsombor: eljött a nyitás ideje

Kunetz Zsombor szerint óriási hiba lenne a nyitással kivárni az átoltottságot

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint nincs miért tovább várni: ha óvatosan is, de ki kell nyitni az országot.

Kunetz Zsombor hosszú Facebook posztban fejtette ki, miért nem kellene megvárnunk, míg az ország lakosságának tekintélyes részét beoltják, és miért van már itt az ideje a nyitásnak. Az egészségügyi szakértő szerint mindenképp pozitív jel, hogy az ünnepek után nem nőtt számottevően a fertőzöttek száma, és ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályok működnek, sikerült valamennyire visszaszorítanunk a járványt.

Eljött a nyitás ideje (fotó: Pixabay)

Eljött a nyitás ideje (fotó: Pixabay)

Az eddigi eredmények szépek, de a szakértő szerint nem fenntartható, hogy a munkahelyek ilyen sokáig zárva maradjanak, és ilyen hosszan zárva tartsanak az iskolák. A munkanélküliség, a vagyonok felélése nemcsak a társas kapcsolatok romlásához vezet, hanem komoly pszichés és testi károkat is okozhat. „Ki kell nyitnunk!” – hirdeti, mert már most látszik, hogy nem lesz gyorsan elég oltóanyag, de ő sem teljes nyitásra gondol.

Megfelelő garanciákat kell arra kidolgozni, hogy a vendéglátóipari egységek legalább kültéren kinyithassanak, de arra is, hogy egyéb nyár óta zárva tartó szórakozóhelyek, mint például a színházak, múzeumok is kinyithassanak. Meg kell fontolni a kijárási tilalom enyhítését, kitolását is. A részleges nyitáshoz, a szigorítások enyhítéséhez  az egész társadalom összefogására szükség lesz, akár a következőképpen: A zárt terekben korlátozni kell a légköbméter szerinti emberszámot, kiterjesztve ezt a bevásárlóhelyekre is. Csak és kizárólag maszkban, mégpedig minimum FFP2-es maszkban lehet zárt térben, egymástól megfelelő távolságra bármin is részt venni, bevásárolni. Kültéren is a megfelelő távolság betartása szükséges asztaltársaságonként, lehetőleg ott is maszkban üljenek, az evés-ivás kivételével, ha nem egy háztartásból valóak az asztaltársaságok. Mindenhol elérhetővé kell tenni meghatározott látogatószámhoz kötötten az automata kézfertőtlenítők kihelyezését. A Kormánynak, amíg nem tud tömegesen oltatni, szűrnie kell. Azt az összeget például, amit az erősen elutasított kínai oltóanyagra költött volna, most kivételesen ne a haverok zsebébe, hanem FFP2-es maszkok vásárlására és szűrésre költse. Az iskolákban újra kell indítani az életet, a középiskolákban és az egyetemeken is. De csak és kizárólag FFP2-es maszkban tanórákon is, ahogyan ezt kötelezővé kell tenni az egylégterű munkahelyeken is. És persze oltani, oltani, oltani, majd a beoltottakat szabadon engedni!

Nem mehet el még egy évünk a vírussal, ezért is van szükségünk az enyhítésekre a szakember szerint.

Legfrissebb híreink a koronavírus vakcináról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top