nlc.hu
Egészség

A holdfény hatása az alvásra

A Hold tényleg befolyásolhatja az alvásunkat

Lehetséges, hogy a távoli múltban őseink a fényesebb éjszakákat kihasználva tovább maradtak ébren.

Egy friss tanulmányban Horacio de la Iglesia, a Seattle-i Washingtoni Egyetem neurobiológusa csapatával arra próbál választ adni, hogy a holdciklus miként befolyásolhatja az emberek belső óráját. A kísérletbe nagyjából 500 önkéntest vontak be, akiknek alvásmintáját csuklóra erősíthető aktivitásmérőkkel elemezték, írja a 24.hu.

A kutatásban részt vett egy argentin népcsoport 98 tagja, és az ő csapatuk volt, ahol jobban lehetett mérni, hogy milyen az, ha nincs mesterséges világítás, ami megzavarja az alvást, a kísérlet második fázisában pedig 464 olyan hallgatót vontak be, akik Seattle régiójában élnek. Az eredmények alapján egyértelműen megállapítható, hogy az alvás a holdciklushoz igazodik.

A kutatók szerint a telihold előtti napokban az alvásidő csökken, az alvás pedig később kezdődik. Bár a jelenség sokkal látványosabb azon embereknél, akik nem találkoznak elektromossággal, az ingadozást a Seattle-i Washington Egyetem tanulóinál is ki tudták mutatni.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatók viszonylag kis mintával dolgoztak, és további elemzésekre lesz szükség az összefüggés alaposabb megértéséhez. Lehetséges, hogy a távoli múltban őseink a fényesebb éjszakákat kihasználva tovább maradtak ébren, és az iparosodást követően sem veszett ez ki belőlünk teljesen. Sok, áramot nem használó közösségnél a holdciklushoz köthető szokások, hagyományok egyébként napjainkban is megfigyelhetőek. 

Ásító nő

Fotó: Pixabay

Még több érdekes tény az alvásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top