nlc.hu
Egészség

Eddig nyújthat védelmet az orosz vakcina

Két évig nyújthat védelmet az orosz vakcina a kifejlesztője szerint

Az oroszok szerint a Szputynik V nemcsak több mint két évig véd, de teljességgel biztonságos is.

Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V vakcina – jelentette ki keddi moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója.

Két évig ad védettséget a Szputnyik V

Szputnyik V. (Fotó: MTI / EPA / Szergej Ilnyickij)

„Él bennünk az a nagyon nagy, kísérleti tények által megerősített remény, hogy a vakcinakészítmény hatékonysága nem néhány hónapig, nem is egy évig, hanem legalább két évig vagy még tovább fog tartani, ami természetesen további kutatások tárgyát fogja képezni” – mondta az akadémikus.

Gincburg kijelentette, hogy a klinikai tesztelés harmadik szakaszában a csaknem 30 ezer önkénteseknél nem mutattak ki komoly szövődményt az első és a második fázisban tapasztalt mellékhatásokon kívül. Ez szerinte azt bizonyította, hogy a Covid-19 elleni első orosz vakcinakészítmény teljességgel biztonságos. Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagnál minden lakossági csoportban gyakorlatilag azonos epidemiológiai hatékonyságot mutattak ki. Az idős embereknél a mellékhatások ritkábban jelentkeznek, mint másoknál.

A sajtótájékoztatót megelőzően a The Lancet londoni tudományos folyóirat biztonságosnak minősítette a Szputnyik V-t, megállapítva, hogy az oltóanyag hatékonysága a tesztelés harmadik szakaszának eredményei alapján 91,6 százalékos, a 60 éveseknél idősebb önkéntesek körében pedig 91,8 százalékos. Az védőoltástól eredő immunitás a 1,3-1,5-szöröse betegség utáninak.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország idén mintegy 700 millió ember Szputnyik V-vel való beoltását tudja biztosítani. Mint mondta, a mennyiségnek a gyártási kapacitások szabnak határt. Hozzátette, hogy az RFPI mérlegeli a vakcina fehéroroszországi, iráni és törökországi gyártásának lehetőségét.

Konsztantyin Csernov, a harmadik orosz vakcinát, a CoviVacot kifejlesztő Csumakov Központ igazgatója a Doktor tévécsatornának azt mondta, hogy ennek az oltóanyagnak az orosz egészségügyi tárca általi hivatalos bejegyzése április 16-án várható, de az első százezer dózis márciusban kerülhet polgári forgalomba. Csernov szerint a CoviVacot gyártani egyelőre csak a Csumakov Központ saját kapacitásain lehet, amelyek évi 10 millió adag kibocsátását teszik lehetővé. Korábbi közlés szerint a második vakcina, az EpiVacCorona tömeggyártásának beindítása február végén lesz esedékes.

Az orosz vakcina nálunk is megkapta az engedélyt, a Telex információi szerint az OGYÉI által felkért szakértők negatív véleménye ellenére is.  Az orosz vakcinával kapcsolatos legfőbb kritikák nem arról szólnak, hogy a védőoltás hatástalan vagy veszélyes lenne, hanem arról, hogy Oroszországban és még néhány más országban úgy kezdtek el széles körben oltani a vakcinával, hogy nem zárult le a klinikai tesztelés utolsó, több tízezer emberen zajló harmadik fázisa. 

Az OGYÉI azt állapította meg, hogy 18 év felett mindenkinek beadható a koronavírus elleni orosz Szputnyik V-vakcina, ami 90 százalék feletti hatékonyságú. 

(MTI)

További cikkek a Szputnyik V-ről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top