nlc.hu
Egészség

Az orosz koronavírus-vakcina magyar engedélye

Telex: az orosz vakcina a szakértők aggályai ellenére kapta meg a magyar engedélyt

A Telex információi szerint az OGYÉI által felkérték szakértők negatív véleménye ellenére is megkapta a magyar engedélyt a Szputnyik V orosz vakcina.
Szputnyik V orosz koronavírus-védőoltás

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt szerdán annak ellenére adott vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V nevű orosz koronavírus-vakcinának, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben – értesült a Telex.

Korábban Szentiványi Mátyás, az OGYÉI elnöke az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában azt mondta: meggyőzőnek találták az OGYÉI szakemberei az orosz vakcinát. Közölte azt is, hogy a Szputnyik V ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt kapott. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két nappal az engedély után jelentette be, hogy Magyarország egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Oroszországtól.

Az orosz vakcinával kapcsolatos legfőbb kritikák nem arról szólnak, hogy a védőoltás hatástalan vagy veszélyes lenne. Hanem arról, hogy Oroszországban és még néhány más országban úgy kezdtek el széles körben oltani a vakcinával, hogy nem zárult le a klinikai tesztelés utolsó, több tízezer emberen zajló harmadik fázisa. Ezek a tesztek azóta befejeződtek, ám a vizsgálati eredményeket azóta sem tették közzé, így nincs lehetőség a védőoltás tudományos értékelésére.

(Kiemelt kép: Külügyminisztérium)

További cikkek a Szputnyik V-ről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top