nlc.hu
Egészség

A maszkviselés tényleg problémát okoz a gyerekek többségének?

Torzít a kutatás, amely szerint a maszk a gyerekek 68 százalékánál problémákat okoz

Egy hazai tényellenőrző oldal szerint hibás a kutatás módszertana.

A maszk árt a gyerekeknek: a szülők 68%-a riasztó pszichológiai és fizikai problémákról számol be” – címen szemlézte egy német kutatás anyagát az Orvosok a Tisztánlátásért című oldal, amelynek egyik képviselője a maszkellenes mozgalom egyik hazai fő alakja, Gődény György. A városi legendákkal és tévhitekkel foglalkozó magyar Urban Legends legendavadász oldal szerkesztője, Marinov Iván is megvizsgálta a szóban forgó anyagot és arra hívja fel a figyelmet, hogy a felmérés következtetéseivel több probléma is van. 

A mintegy húszezer szülő által még tavaly október végén kitöltött kutatás a tényellenőrző oldal szerint nem bizonyítja, hogy valóban a német gyerekek közel 70 százalékának problémát okozna a koronavírus ellen javasolt maszk viselése. Az Urban Legends szerkesztője rámutat, hogy a nyilatkozók magas száma még nem garantálja, hogy a kutatás reprepzentatív eredményekkel szolgálna.

Nem igaz, hogy a gyerekek 68 százalékának problémát okozna a maszkviselés

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Valószínűsíthető, hogy a megkérdezettek között többségben lehettek a maszk-, illetve vírustagadók, a tanulmány szerint ugyanis a válaszadók 42 százaléka úgy véli, a német kormány eltúlozza a Covid-19 elleni lépéseket. A valóságban azonban – ténylegesen reprezentatív felmérések szerint – csak a német lakosság 10 százalékára jellemző ez a vélekedés.

Emellett a kutatás során nem használtak kontrollcsoportot, illetve, a szülők által említett tüneteket – többek között ingerlékenység, fejfájás, koncentrációs zavarok, boldogtalanság, rossz közérzet, tanulási zavar, álmosság vagy fáradtság – kizárólag a maszkviselésnek tudják be. Így nem lehetett arról meggyőződni, hogy a maszkot nem viselőknél milyen arányban jelentkeznek hasonló tünetek, ami azt jelenti, hogy az elvégzett felmérés nem alkalmas az ok-okozati összefüggések feltárására. 

További cikkeink a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top