nlc.hu
Egészség

Itt a tömeges oltási terv részletei

Akár egymillió beoltott egy hétvége alatt – Itt a kormány tömeges oltási terve, de bőven akadnak még kérdések

Mostanáig csak hallottuk, hogy létezik konkrét oltási terv, de ennek részleteivel nem lehettünk tisztában. Dr. Kunetz Zsombor Facebook-oldalán jelent meg a minden fekvőbeteg ellátásban részt vevő intézménynek kiküldött dokumentum.

Egyelőre még az idősek és krónikus betegek oltása is akadályokba ütközik, de a kiszivárgott levél szerint ambíciózus tervek szerencsére vannak. A dokumentum szerint az egészségügyi intézményrendszerben az oltási szakaszokban 102 kórház, 131 szakrendelő, illetve további 5004 háziorvosi rendelő kerül több lépcsőben bevonásra annak függvényében, hogy milyen mennyiségben áll rendelkezésre oltóanyag, és milyen társadalmi preferenciacsoport beoltására kerül sor. Az oltás két szakaszból, az ütemezettből („Ü”), valamint a tömeges („T”) oltási szakaszból állhat: utóbbira akkor kerülhet sor, ha legalább egymillió ember számára rendelkezésére áll majd oltóanyag.

„Ü” oltási szakasz – Az oltás a napi működés mellett, a rendelkezésre álló oltóanyag gyors és ütemes felhasználásával az egészségügyi szolgáltatok „átlagos áteresztőképessége” mellett zajlik. Ebben a szakaszban az elképzelések szerint kórházanként hat oltópont kialakításával a kórházak összesen 73440 oltást képesek beadni naponta. Ez tovább növelhető a szakrendelők bevonásával, szakrendelőnként két oltópont kialakításával, ami további napi 31 440 beoltottat jelentene az országban. A háziorvosi rendelők kapacitását is kihasználva még 100 080 további ember is beoltható naponta, tehát ebben a szakaszban napi 204 960 ember oltható be.

„T” oltási szakasz – Ebben a szakaszban már kórházanként 15 oltópont kerül kialakításra, és a megnövelt munkaidővel a kórházak 183 600 embert olthatnának be naponta. A szakrendelőnként öt oltópont kialakításával ehhez további napi 78 600 új beoltott csatlakozhatna, a háziorvosi rendelők megnövelt kapacitásaival pedig még 250 200 embert lehetne beoltani. Így egyetlen nap alatt 512 400 ember lenne országosan beoltható, egy jól koordinált oltási hétvégén pedig akár 1 024 800 ember beoltása lehetséges a dokumentum szerint.

Így képzeli el a kormány a tömeges oltások megszervezését. Az egész járványkezelés alatt sem az Operatív Törzs sem maga...

Közzétette: Dr. Kunetz Zsombor MBA – 2021. február 3., szerda

Mindez persze jól hangzik, de a dokumentumokat közzétevő Kunetz doktor szerint felvet pár kérdést, ugyanis feltűnően sok erőforrást igényel. Egyszerre kell hozzá rengeteg fecskendő, tű és humán erőforrás is. Például egy oltópont 5 főt igényel egy orvost, 2 adminisztrátort, 2 oltó ápolót, a tömeges fázisban egy kórháznak 15 ilyen pontot kell felállítania, miközben megpróbál valahogy üzemelni.

Szerintem sokkal komolyabb hangsúlyt kellene fektetni az előszűrésre, amely alapján már online le lehet dönteni. Hogy valaki oltható, nem oltható, vagy a kérdéses kategóriába tartozik. A biztosan oltható embereket közvetlen a beoltás előtt csak egy gyors rövid kérdőívvel kikérdezni, ha abban nincsenek az oltás beadásának ellenjavallatai, mehet a vakcina.  A T szakaszt érdemes volna kivinni sportcsarnokokba, a katonaság segítségével végrehajtani a szervezést. Nem kell minden teambe oltóorvos, csak azokba, amelyek olyan az olthatóság szempontjából kérdéses pácienseket látnak el. A sportcsarnokokban mentő team ad ügyeletet  az esetlegesen előforduló anafilaxia elhárítására.

– tanácsolja Kunetz Zsombor.

Legfrissebb híreink a koronavírus-vakcináról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top